Tri milijuna kuna za nerazvrstane ceste Buzeštine

Od Pašutići do Kotli ubuduće asfaltiranom cestom (arhiva/S. R.)
Od Pašutići do Kotli ubuduće asfaltiranom cestom (arhiva/S. R.)

Jesen na Buzeštini doslovno je u znaku modernizacije cesta. Hrvatske ceste počele su nedavno sanaciju državne ceste od Roča do Buzeta, vrijednu oko 38 milijuna kuna, a prekosutra starta investicija pojačanog održavanja nerazvrstanih cesta, teška tri milijuna kuna, od čega je 2,4 milijuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a ostalo Grad Buzet.

Buzetu je naime odobren projekt "EIB II" za zahvate pojačanog održavanja nerazvrstanih cesta; asfaltiranje novih dionica i sanaciju postojećih. Na javnom nadmetanju koje je provelo resorno ministarstvo, za izvođača radova odabrane su Istarske ceste. Gradonačelnik Valter Flego potpisao je krajem prošlog tjedna u Zagrebu ugovor o realizaciji projekta.

Jesenskim paketom modernizacije cesta obuhvatit će se značajan dio odvojaka u ruralnim sredinama i odraditi neki zahvati u urbanom dijelu grada. Financijski i tehnički najzahtjevnije je asfaltiranje ceste Pašutići - Kotli, koja spaja područje dva mjesna odbora, a vrijedno je 413 tisuća kuna. Uređenjem pristupne ceste za kaštel Petrapilosa doprinijet će se daljnjoj revitalizaciji srednjovjekovnog zdanja u čiju sanaciju Grad Buzet, u suradnji s Ministarstvom kulture, godinama ulaže značajna sredstva.

Asfaltirat će se i odvojci Kosići do spoja na cestu za Lanišće, Pahari - Premci, Bršćak - Draga, Blatna Vas - Brul, Mandaši te sanirati oštećena cesta ispod sela Krti. Na dionici Mohorove Njive - Nugla izgradit će se nosiva konstrukcija i nasipati kameni materijal bez asfaltiranja. Na Fontani će se sanirati 600 četvornih metara asfalta javne površine, na potezu od hotela do stambeno-poslovne zgrade. Od Trga Fontana do skretanja za Dom zdravlja rekonstruirat će se nogostup i cesta.

Određeni su zahvati predviđeni i u naselju Goričica, sanirat će se spojna cesta od srednje škole prema dječjem igralištu u Sportu, nogostup od Mašimove Škuje do Mosta i uz gradski stadion, okoliš društvenog doma u Prodanima, odvojak u Sv. Donatu, odvojak Komušćica, oborinska odvodnja u Velom Mlunu te odraditi niz manjih zahvata poput onih u Medvejama i Krbavčićima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter