Tri milijuna kuna za istarski sport

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Financijski plan Saveza sportova Istarske županije za 2013. godinu jedan je od rijetkih, ako ne i jedini u Hrvatskoj koji je uvecan u odnosu na prošlu godinu.

Sa zadovoljstvom su to istaknuli Anton Peruško i Dario Koraca, predsjednik i tajnik SSIŽ-a, na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine.

Naime, iz proracuna Istarske županije u 2013. godini na racun SSIŽ-a "leci" ce tri milijuna kuna, 260 tisuca više nego lani. Više prihoda dobro ce doci u godini u kojoj se broj istarskih klubova koji su svrstani u kategoriju vrhunskog sporta povecao s deset na 12. "Starosjedioci" u ovom društvu su Rukometni klub Porec, Odbojkaški klub OTP banka, Stolnoteniski klub Pula, Kuglacki klub Istra, Judo klub Istarski borac, Odbojkaški klub Rovinj i Bocarski klub Istra, a novaci su Bocarski klub Trio Pazin, Ženski rukometni klub Umag, Biciklisticki klub Meridiana Kamen, Triatlon klub Pula i Pomorsko društvo Mladost iz Medulina.

Vrhunski sport bit ce i najveca stavka u 2013. godini, jer ce se od predvidenih 3.128.939 kuna za njega izdvojiti 718.100 kuna (lani 674.800).

Savez je bogatiji za pet clanica nakon što je status iz pridruženog u punopravni promijenjen Stolnoteniskom savezu, Veslackom savezu, Školsko-sportskom savezu i Zajednici sportskih udruga Grada Buzeta, a usto je u punopravno clanstvo primljena Sportska zajednica Grada Buja. Istarska sportska obitelj sad broji 42 clanice.

Marina Gržinic-Buric, predsjednica Istarskog plivackog saveza, u Izvršnom je odboru zamijenila Ivicu Gržinica. Jedina stavka u kojoj skupštinari nisu bili jednoglasni bila je izmjena Pravilnika o financijskom pracenju vrhunskih i perspektivnih sportaša u kojoj je dobna granica bila 35 godina.

Istarski paraolimpijci zatražili su da se njih izuzme iz tog pravila, odnosno da za njih ne postoji dobni limit, na što je IO SSIŽ-a odlucio da im se dobna granica pomakne do 40 godina.

Prijedlog Darka Požarica (rukomet) da bi trebalo poraditi na vecoj zastupljenosti žena u upravljackim tijelima SSIŽ-a odbijen je kao neosnovan. S druge strane, prihvaceni su amandmani strucne službe koja je otkrila da su prilikom kategorizacije sportova bili zakinuti koturaljkanje i golf te su im dodijeljeni dodatni bodovi, ali i s njima su ova dva sporta ostala u petoj kategoriji. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter