Tri milijuna eura za razminiranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sporazum o dodjeli sredstava Europske unije za projekt razminiranja potpisali su u subotu u Vukovaru šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Marija Tufekcic te ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan, a na svecanosti je bila i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Za razminiranje 3,4 cetvorna kilometra površine na podrucju Vukovarsko-srijemske i Osjecko-baranjske županije iz fonda EU-a osigurana su tri milijuna eura, a milijun eura iz državnog proracuna RH. Do sada je na razminiranje u Hrvatskoj, podsjetila je premijerka, utrošeno oko 480 milijuna eura od kojih su 60 posto bila sredstva državnog proracuna.

Vandoren je izrazio nadu da ce se u buducim državnim proracunima u Hrvatskoj u znacajnoj mjeri povecati izdvajanja za razminiranje te da ce se i medunarodni donatori više ukljuciti. Kazao je da je za Europsku komisiju razminiranje jedno od prioritetnih pitanja te je stoga u posljednjih deset godina EK Hrvatskoj pružio potporu kroz relevantne projekte, cija je ukupna vrijednost 17 milijuna eura.

"Ukljucujuci pomoc zemalja clanica EU-a, u razminiranje Hrvatske uloženo je gotovo 27 milijuna eura", naveo je Vandoren. Takoder je izrazio zadovoljstvo što može izvijestiti da su Hrvatska i EU postigli sporazum definiran ugovorom o pristupanju, a vezano uz posebni fond s 9,6 milijuna eura iz kojega ce se novac dodjeljivati poljoprivrednicima koji obraduju poljoprivredne površine koje su netom prije razminirane.

Prema Modrušanovim rijecima, u Hrvatskoj je još minski sumnjivo 790 cetvornih kilometara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter