Tri izložbe mladih likovnih umjetnica

Tito i pas u popodnevnoj siesti
Tito i pas u popodnevnoj siesti

Drugu godinu zaredom u sklopu Labin Art Republike, u crkvici Sv. Stjepana održavaju se izložbe mladih neafirmiranih umjetnika u sklopu programa "Uzlet mladih umjetnika".

Ozbiljnost i zaigranost

Ovogodišnji "Uzlet mladih umjetnika" otvoren je prvim danom Labin Art Republike, 1. srpnja, izložbom "Lora Lu Land" likovne umjetnice Lore Lukež iz Gračišća. Umjetnica se likovnim izričajem bavi još od osnovnoškolskih dana, a na svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstavila je kontrast ozbiljnosti i zaigranosti, svijeta odraslih i dječje mašte, kroz kombinaciju ilustracija i ručno izrađenih plišanih igračaka. Izložba Lore Lukež u crkvici Sv. Stjepana u labinskom starom gradu trajala je do 13. srpnja.

Od 14. do 27. srpnja na istoj lokaciji bila je otvorena izložba Petre Pletikos iz Pule. Od srednjoškolskih dana, Petra Pletikos interes pronalazi u raznim disciplinama i medijima (bilo kroz instalacije za tijelo, interaktivni objekt, ilustraciju, pa čak i scensku rasvjetu), iako fokus posljednjih godina stavlja na istraživanje međuodnosa geometrije, prostora i svjetla. Sudjelovala je na više grupnih izložbi, a prvu samostalnu je imala upravo u sklopu ovogodišnje Labin Art Republike. Izložba pod nazivom "Plotter graphics - analog glitches, binary landscaping" sadrži seriju radova nastala vodeći se idejom glitch - arta i motiva pejzaža kao glavnim elementima u stvaranju rada, s naglaskom na međuodnos istih.

Suprotnosti i apstrakcija

Treća u nizu i posljednja izložba ovogodišnjeg ciklusa je "Granični prostor između figuracije i apstrakcije" mlade umjetnice Elene Arsove Pužar. Kroz edukaciju usmjerena na slikarstvo i dizajn, Elena se aktivno bavi slikarstvom i crtanjem te radi u školi kao učiteljica likovne kulture. Vodi svoju umjetničku udrugu na području Pule koja potiče mlade stvaratelje na likovno izražavanje omogućujući im ujedno i izlaganje. Godine 2016. je imala svoju prvu samostalnu izložbu slika u Grožnjanu, a u Labinu predstavlja svoje viđenje dvojstva suprotnosti: one rafiniranoga osjećaja za formu i strukturu i one za poetsku ekspresivnost nutarnjeg. Likovni svijet gradi na profinjenom osjećaju za boju i formu i potrazi za apstraktnim doživljajem. Izložba Elene Arsove Pužar otvorena je od 29. srpnja do 10. kolovoza. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter