Tri gradevinske tvrtke od Plinare dobile 45,5 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz objavljenih podataka u Registru javne nabave - u kojem je udruga Vjetrenjaca objedinila niz dokumenata cjelokupne javne nabave u Hrvatskoj - za Grad Pulu i njegova poduzeca te javne ustanove vidljivo je da je najveci dio financijskog kolaca pripao gradevinarima, što s obzirom na kapitalne projekte izgradnje kanalizacijskog sustava Pule te plinofikaciju grada i nije neobicno.

Gradska uprava to objašnjava cinjenicom da je najveci investitor na našem podrucju, što potvrduje i tvrdnju da javnim radovima pomažu pulskim gospodarstvenicima jer je rijec o tvrtkama koje žive na pulskom podrucju i zapošljavaju domace stanovništvo.

Vidljivo je da u mnogim natjecajima koje je objedinila Vjetrenjaca nedostaju financijski pokazatelji iako je javnost kroz medije i službena priopcenja o raznim projektima upoznata s vrijednostima odradenih radova. No, u Registru javne nabave njih nema, a ovom prigodom obradili smo iskljucivo podatke iz tog registra.

Javni natjecaji bez financijskih pokazatelja

Za Vodovod se, primjerice, može vidjeti da je objavio 335 javnih natjecaja - od cega je 55 poništeno - sa 195 jedinstvenih ponuditelja, medutim nema podataka o financijskim pokazateljima niti jednog jedinog natjecaja.

Slicno je s Monte Girom, koji je raspisao deset natjecaja, od cega su cetiri poništena, sa sedam jedinstvenih ponuditelja, ali postoji podatak samo za 119,6 tisuca kuna koje je realizirala varaždinska TEA-Medicina d.o.o. te dobavila elektro-hidraulicnu dizalicu. S druge strane, nema podataka za izradu projekta proširenja pulskog groblja.

Jednako tako vidljivo je da je Castrum raspisao devet javnih natjecaja, od cega su cetiri poništena. Slicna je situacija i s Kaštijunom, Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula te Gradskom knjižnicom i citaonicom.

Herculanea je, pak, raspisala 205 natjecaja u protekle dvije godine - od cega je 30 poništeno - sa 113 jedinstvenih ponuditelja, a njihova ukupna vrijednost iznosi 7,4 milijuna kuna. Najveci dio tog iznosa pripao je pulskoj gradevinskoj tvrtki Monte Šerpo d.o.o., što kroz samostalno (940.233 kuna), a što kroz zajednicko djelovanje s Istragradnjom (968.866 kuna) prilikom izgradnje Crpne stanice Štinjan. Mrvicu manje od Herculanee kroz javnu nabavu dobila je Cesta d.o.o. za niskogradnju (917.594 kuna).

Dvije trecine plinofikacije gradevinarima

Herculanea ipak nije najveca meka pulskih gradevinara jer taj primat uvjerljivo pripada Plinari, koja je kroz 81 objavljen natjecaj, od kojih je cetiri poništeno, te 41 jedinstvenog ponuditelja, podijelila posao ukupne vrijednosti 67,5 milijuna kuna, gdje je takoder preferirala gradevinare s obzirom na to da je ocito kako su gradevinski radovi najveca stavka projekta plinofikacije.

Tako je najvredniju isporuku radova obavio TGT-Adriatik u iznosu od gotovo 20 milijuna kuna. Slijedi potom Monte Šerpo d.o.o. s 13,1 milijun kuna te Cesta d.o.o. za niskogradnju s 12,4 milijuna. Ove tri gradevinske tvrtke zajedno su realizirale 45,5 milijuna kuna radova, odnosno dvije trecine ukupnog iznosa javnih natjecaja ovog trgovackog društva. Plinara je ujedno drugi najveci financijer Cesta d.o.o. nakon rovinjskog Valbruna sporta, te, iz javne nabave, najveci financijer tvrtke Monte Serpo d.o.o. i TGT Adriatika, koji još financiraju jedino Grad Pula i Herculanea.

Pulapromet je kroz javnu nabavu raspisao 33 natjecaja, od cega su dva poništena, a ukupna im je vrijednost 12 milijuna kuna. Vecina tog iznosa otišla je OMV-u (5.626.310 kuna) i Ini (4.858.820 kuna) za naftne derivate.

Od šest javnih natjecaja Pula parkinga Vjetrenjaca prikazuje financijske podatke samo za nabavu novog pauka, za što su Unicredit leasing Croatiji pripale 663 tisuce kuna. Za Tržnicu se, pak, vidi da je kroz 13 natjecaja, od cega je jedan poništen, podijelila 324 tisuce kuna, i to kroz dva natjecaja na kojima su pobijedili Navi Cop (243.071 kuna) te zaštitarska tvrtka Crni vjetar (81 tisuca kuna). (Goran ROJNIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter