Tri godine zatvora za prodaju 25 heptanona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedinstvenom osudom na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog posjedovanja i prodaje 25 heptanona na Županijskom sudu u Puli nepravomocno je osuden Davor Emil Bubnic (41) iz Pule kojemu je izrecena i mjera obaveznog lijecenja od ovisnosti.

Vijece kojim je predsjedao sudac Zdravko Garic krivima za posjedovanje i kupnju heptanona proglasilo je i Ivana Boroša (30) i Mladena Stehlika (37), no obojici su izrecene uvjetne osude. Tako je Boroš zbog kupnje devet heptanona za koje je Bubnicu platio 50 kuna osuden na dva mjeseca zatvora, s rokom kušnje od jedne godine. Mladen Stehlik je pak zbog kupnje cetiri heptanona od Bubnica za koje je platio 30 kuna osuden na šest mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom provjeravanja.

Davor Emil Bubnic krivim je proglašen za prodaju 25 heptanona Borošu, Stehliku i Mladenu Baricu, cime je "zaradio" 150 kuna, novac koji mu se oduzima jer je rijec o protupravno stecenoj imovinskoj koristi.

Sudac Garic je u kratkom obrazloženju presude rekao da Bubnic ima niz olakotnih okolnosti - sudionik je Domovinskog rata, djelo je pocinio kao ovisnik u stanju smanjene ubrojivosti. No, naglasio je da je Bubnic višestruko osudivana osoba i da je heptanon prodavao dok mu je na snazi bila uvjetna osuda na tri mjeseca zatvora. Stoga su mu za prodaju 25 heptanona dosudene tri godine zatvora, a opozivom uvjetne osude izrecena je jedinstvena kazna od tri godine i dva mjeseca.

Borošu je izrecena uvjetna dvomjesecna kazna zatvora jer je dosad neosudivana osoba, ima obitelj i maloljetno dijete, a posjedovao je tek devet heptanona. Stehlik je uvjetno osuden na šest mjeseci jer je višestruko osudivan zbog zloporabe droge.

Bubnic, Boroš i Stehlik u cetvrtak su iznosili svoju obranu, a na objavi presude se nisu pojavili. U svojoj su obrani naveli da su na metadonskoj terapiji te koliko tableta heptanona troše dnevno. Bubnic je rekao da je te tablete, za koja ga tereti optužba, nabavio za sebe, odnosno da se tog dana posvadao s curom pa da mu njegova terapija nije bila dovoljna. Boroš je pak kazao da je kod sebe imao cijele tablete heptanona jer ih je tako dobio kod medicinske sestre svoje lijecnice, i to slucajno prilikom usitnjavanja, odnosno primanja terapije. I Stehlik je rekao da je heptanone u sklopu terapije. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter