Tri godine zatvora jer je doveo Grad do bankrota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupno 23,8 milijuna kuna morat će državi vratiti Marijan Đurek,  bivši HNS-ov gradonačelnik Zlatara, koji je jučer nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora jer je od travnja 2005. do svibnja 2009. godine zlorabio svoju tadašnju funkciju i doveo Grad u bankrot.

U tom je razdoblju prekomjerno zadužio Grad kod poslovnih banaka i tvrtki iako je, kako stoji u presudi, znao da Zlatar taj novac neće moći vratiti. Osim toga, zaduženja je realizirao sam, bez odluke Gradskog vijeća i potrebne pisane suglasnosti Vlade čime je prekršio i Zakon o proračunu i Statut Grada Zlatara. Svojim "manevrima" založio je kompletnu gradsku imovinu, što je u konačnici rezultiralo blokadom žiro računa Grada, poremećaj likvidnosti i nemogućnost podmirivanja javnih potreba.

Prouzročio je Gradu štetu od 23,748.116 kuna.

Ne bi li to prikrio lažirao je financijske podatke Grada Zlatara pa je osim za zloporabu položaja osuđen i za krivotvorenje službenih isprava. Krivim je proglašen i za neuredno vođenje poslovnih knjiga.

Iako je poricao krivnju Đurek je priznao da je prebacivao novac iz gradskog proračuna, želeći na taj način premostiti neke financijske manjkove. Jučer se na izricanju presude nije pojavio. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter