Tri dojave za eksplozive

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske su u tri navrata rješavali pronađena eksplozivna sredstva u Brtonigli, Puli i Ližnjanu u nedjelju i ponedjeljak.

Naime, na području Brtonigle je 48-godišnji ribar u nedjelju u poslijepodnevnim satima, mrežom povukao eksplozivnu napravu iz mora te ju je plovilom dovukao do lučice Karigador, nakon čega je pozvao policiju. Policajci su pregledali napravu i utvrdili da je riječ o njemačkoj protubrodskoj bombi te su je uništili kontroliranim spaljivanjem u Novigradu.

U ponedjeljak su građani na nogostupu u Ulici Veruda uočili metalni predmet iz kojega je izlazio dim. Odmah su obaviještena policija i vatrogasci, a potonji su predmet posipavali vodom i zemljom. Iz Protueksplozijskog odjela su utvrdili da se radi o osvjetljavajućem sredstvu iz I. svjetskog rata, na bazi bijelog fosfora, koji je najvjerojatnije izvađen iz mora te su ga izuzeli radi uništenja. Tijekom postupanja nije došlo do ugrožavanja ljudi i imovine, a policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja.

U uvali u Ližnjanu je 46-godišnji ronilac u poslijepodnevnim satima, na dubini od oko dva metra uočio dva metalna predmeta te je o tome obavijestio policijske službenike, koji će poduzeti daljnje mjere uklanjanja predmeta iz mora.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. Također, oni koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter