Tri dodatna boda za deficitarna zanimanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Natječaj za gradske stipendije Grada Pule objavit će se početkom studenoga, kazala je nadležna pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović na aktualnom satu Gradskog vijeća. Kako je pojasnila, po pitanju uvjeta ništa se neće mijenjati, u odnosu na lani, a studenti će i dalje dobivati dodatna tri boda za deficitarna zanimanja, dva boda za volontiranje te dodatne bodove za uspjehe u natjecanjima, kako znanja tako i sportskim natjecanjima. 

Nastavnički smjerovi

Ove su godine, prema preporuci Zavoda za zapošljavanje kao deficitarna zanimanja za stručni studij izdvojeni sestrinstvo, a za sveučilišni studij slijedeći smjerovi - računarstvo, elektrotehnika, strojarstvo, brodogradnja, medicina, matematika, geografija, fizika, kemija i informatika - sve nastavnički smjer.

Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije na preddiplomskom studiju ima student, državljanin Republike Hrvatske, koji ima prebivalište na području grada Pule, koji je u prethodnom školovanju ostvario slijedeći prosjek ocjena: za studente prve godine najmanje 4,5 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi, ili najmanje 4,0 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi ako je upisan na studiju za zvanje koje je kao deficitarno određeno natječajem, a za studente druge i treće godine najmanje 4,0 na prethodnoj akademskoj godini studija, ili najmanje 3,5 na prethodnoj akademskoj godini studija za zvanje koje je kao deficitarno određeno natječajem.

Pravo na stipendiju na diplomskom studiju može ostvariti redovni student, državljanin Republike Hrvatske, koji ima prebivalište na području grada Pule, koji je u prethodnom školovanju ostvario prosjek ocjena najmanje 4,0 na prethodnoj godini (odnosno zadnjoj godini preddiplomskog studija), ili najmanje 3,5 na prethodnoj godini (odnosno zadnjoj godini preddiplomskog studija) za zvanje koje je kao deficitarno određeno natječajem.

Što se tiče stavke volotiranja dodatne bodove mogu dobiti studenti, koji su u prethodnoj akademskoj godini volontirali najmanje 30 sati u ustanovama i udrugama civilnog društva koje su prepoznate kao organizacije koje rade za opće dobro (npr. Crveni križ, Humanitarna mreža Grada Pule, domovi za stare i nemoćne na području Grada i slično). 

Volonterima dva boda

Inače, točan iznos i koliko će se stipendija točno dodijeliti utvrdit će se proračunom za 2018. godinu, čiji je nacrt trenutno u pripremi. Prošlu akademsku godinu Grad Pula je stipendirao 154 studenata, u mjesečnom u iznosu od 500 kuna. Tada su pravo na stipendiju ostvarili su studenti koji su temeljem pravilnika za dodjelu stipendija Grada Pule ostvarili 21 i više bodova. Godinu dana ranije, 2015. godine, Grad je dodijelio 163 stipendije, a pravo na stipendiju ostvarili su studenti koji su na temelju pravilnika ostvarili 20 i više bodova. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter