Tri desetljeca Spomen doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Cijeneci povijesnu ulogu Rujanskih odluka, tadašnja Opcina Pazin je uz potporu Zajednice opcina Rijeka i predsjedništva Republike Hrvatske, na današnji dan 1981. godine dala na uporabu dom simbolicnog naziva - Spomen dom sjedinjenja i slobode svih naroda i narodnosti na ovom prostoru", naglasio je pazinski gradonacelnik Renato Krulcic otvarajuci u ponedjeljak izložbu o 30 godina djelovanja Spomen doma.

- Odlukama donesenim u Pazinu u rujnu 1943. ostvaren je vjekovni san istarskog naroda o pripojenju matici zemlji, a zahvaljujuci toj cinjenici prije tri desetljeca izgradeni su tunel kroz Ucku i Spomen dom u Pazinu, dodao je Krulcic.

Kroz svoju dugu povijest Pazin se isticao kao administrativno, gospodarsko i kulturno središte, a posljednjih dvadeset godina pripala mu je uloga središta Istarske županije.

- Kultura i obrazovanje imali su, i trebaju imati, posebno mjesto, tim više što se Pazin kao mali grad može podiciti bogatim povijesnim naslijedem te kulturnim i obrazovnim institucijama.

Tako je Pazin nedavno obilježio 100 godina gradske knjižnice, 110 godina hrvatske gimnazije, prve u Istri, te 40 godina Katedre Cakavskog sabora za povijest Istre i osnovne glazbene škole, a od 2007. zahvaljujuci Veleucilištu u Rijeci Pazin postaje prepoznatljiv i kao studentski grad.

U tom kontekstu Spomen dom zauzima posebno mjesto kao kulturno središte Pazinštine, rekao je Krulcic te zahvalio autorici izložbe Mariji Ivetic te svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Spomen doma.

Na prigodnoj izložbi koja se može razgledati do 30. listopada izložene su fotografije gradnje i otvaranja, ali i plakati mnogih programa koji su se u protekla tri desetljeca održavali na pozornici, u dvoranama i izložbenim prostorima Spomen doma.

Buduci da se u posljednje vrijeme Pucko otvoreno ucilište u Pazinu, koje djeluje u Spomen domu, pojavljuje i kao nakladnik, u zasebnom je dijelu izložen dio književne produkcije.


Podijeli: Facebook Twiter