Tri desetljeća od osnutka društva Uljanik plovidba

Dragutin Pavletić (Dejan ŠTIFANIĆ)
Dragutin Pavletić (Dejan ŠTIFANIĆ)

"Pomorstvo je više od posla, pomorstvo je život, i to često s jako puno kora", poručio je direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić u četvrtak na proslavi 30. obljetnice od osnutka društva održanoj u hotelu Park Plaza Histria. Uz brojne poslovne partnere iz Hrvatske, Norveške, Velike Britanije, Singapura i SAD-a, sadašnje i bivše zaposlenike i pomorce, rođendanskoj svečanosti prisustvovali su i tehnički ministri pomorstva i turizma Oleg Butković i Anton Kliman, pulski gradonačelnik Boris Miletić i načelnik županijske uprave Valerio Drandić. Vrativši se na kratko u povijest, Pavletić je podsjetio da su osnovani 1986. godine s ciljem preuzimanja tri Uljanikova broda, no s vremenom se flota povećavala i Uljanik Plovidba vrlo se brzo i snažno pozicionirala na međunarodnom tržištu pomorstva.

Firma s 483 zaposlenih

- Slaveći 30. obljetnicu sada s ponosom mogu reći da smo mnogo doprinijeli i učinili u gradu Puli koji je prepoznat po brodogradnji, ali ne i po pomorskoj tradiciji. Iza nas je trideset godina uspješnog rada, ne samo po broju brodova kojih danas imamo ukupno deset, od toga sedam naših, a tri u menadžmentu trećih osoba, a najveći uspjeh i bogatstvo predstavljaju naši zaposlenici, istaknuo je Pavletić, rekavši da u uredima u Puli rade 33 zaposlenika, dok na brodovima imaju 450, uglavnom hrvatskih pomoraca.

- Ovaj je posao zadnjih godina postao izuzetno zahtjevan i to više nije "shipping" od prije 30 ili 40 godina, osobito u sektoru prijevoza tehničkih tereta benzina, kemikalija i vegetativnih ulja. Naš se uspjeh temelji na znanju i razvoju i to je naša najveća vrijednost i garancija da će Uljanik Plovidba postojati i sutra te da će se razvijati u budućnosti. Kroz strategiju do 2030. godine planiramo obnovu kompletne flote, a svi današnji brodovi koje imamo i koju su prosječno stari oko pet godina, više neće postojati te će ih do tog perioda zamijeniti 15-tak novih brodova, istaknuo je Pavletić.

"Čim smo živi znači da smo opstali", odgovorio je Pavletić na pitanje kako su prebrodili krizu koja je uvelike pogodila i brodogradnju. Naglasio je da su danas opstali oni brodari koji su s jedne strane bili sposobni ali i oni koji su imali snažnu administrativnu podršku.

- Svi pljuju i govore protiv administracije i ministarstva, no ja moram reći sve najbolje jer uvjeti koje danas imaju hrvatski brodari su vrlo, vrlo, slični onome što ima konkurencija u svijetu. Za daljnji razvoj naravno potrebna su financijska sredstva koja su za našu djelatnost neophodna, a tu naime govorimo o jeftinim sredstvima, ne o onima koja su na nivou 6 ili 7 posto kamata jer to shipping ne trpi. Ono što naša konkurencija ima u svijetu kreće se od 1 do 2 posto maksimalno i takve bi uvjete i mi voljeli imati. Koliko vidim, pušu neki novi vjetrovi u HBOR-u, pa se nadam da će i to uskoro doći na red, kazao je Pavletić.

Brodovi visoke kvalitete

Naglasio je da je Uljanik Plovidba u zadnjem investicijskom ciklusu u koji je krenula 2004. godine, u Hrvatsku unijela preko 400 milijuna dolara.

- Tu govorimo samo o izgradnji novih brodova, a u tom periodu izgradili smo tankersku flotu u 3. maju i bulkere u Uljaniku. Samo na plaće koje idu uredu i pomorcima svake godine uđe desetak milijuna dolara, rekao je Pavletić. Naglasio je da pomorstvo stalno traži praćenje novih znanja, dodajući da očekuje da će mlađe generacije svojim kompetencijama, znanjem i stručnošću, uspjeti parirati konkurenciji.

- Ostat ćemo i dalje prisutni u dva segmenta - pružanju usluga i vođenju brodova za prijevoz tekućih tereta tj. tankera namijenjenih za prijevoz kemikalija i derivata svih vrsta benzina i u sektoru brodova za prijevoz rasutih tereta (bulk carriers). Jako nam je bitna povezanost s hrvatskim brodogradilištima, osobito s brodogradilištem Uljanik. Mi smo zasigurno najbolji promotori hrvatskog broda, ne zato što smo veliki patrioti, već zato što su to brodovi vrhunske kvalitete. Suradnja koju godinama ostvarujemo s  brodogradilištem Uljanik je jedan veliki plus ne samo za nas i Uljanik već i za cijelu istru, zaključio je Pavletić.

U nastavku svečanosti dodijeljena su priznanja poslovnim partnerima, bivšim i sadašnjim radnicima i pomorcima društva koji su u svojim radom zadužili Uljanik Plovidbu. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter