Tri desetljeca KUD Idijota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Negdje na potezu izmedu periferije Pule i brodogradilišta Uljanik formirali su se KUD Idijoti koji ove godine slave trideset godina. Za njih se može reci da su bili radnicki bend. Sale je stolar po zanimanju i nakon povratka iz vojske 1983. radio je u 5. maju u Šijani. Fric je bio portir u bolnici, gdje je stari ulaz na hitnu, a Ptica je radio u Uljaniku, kao i Tusta. Markovic je bio bragador, vezac tereta ispod dizalica.

- Iskustva koja covjek ima uvijek se pretoce u pjesmu iako to nije neophodno, prica Sale. - Ima dosta ljudi koji su socijalno osjetljivi, mada su iz srednjih i viših staleža, poput Joea Strummera iz grupe Clash, a bio je sin diplomata. Nije garancija da si automatski društveno osviješten ako si siromašni radnik. Što tocno igra ulogu da bi bio takav, ne znam, ali cinjenica je da su ta iskustva rada u brodogradilištu utjecala na nas, filtrirala se i pretakala se kroz pjesme, kaže.

- "O bella ciao" svirali smo vec '82.-'83., i onda nam je naša publika zamjerala da je to povladivanje Pankrtima koji su svirali "Bandiera rossa", što nije imalo veze, ali smo odlucili istjerati stvar do kraja pa smo za inat svima uvrstili i "Bandieru" te je brutalno prearanžirali. Tada smo je uvrstili više kao neku trik-pjesmu, ali je dobivala na težini kako je vrijeme odmicalo", prica Sale.

No izvoditi tu pjesmu koja je govorila "živio komunizam i sloboda" nije bilo isto osamdesetih i devedesetih. "Kad bismo došli negdje na koncert, nožem si mogao rezati tu energiju i to pitanje hocemo li se usuditi to odsvirati. Malo je bilo 'kontraša' koji bi protestirali, no to su bili trenuci puni strepnje na kojima si mogao opipati atmosferu kada se približavao taj trenutak.

Danas im nije problem napuniti neki klub u Hrvatskoj ili bivšoj Jugi, a u Srbiji je jedan student za diplomski rad o njima snimio i film.

Pred najviše ljudi, više od 20 tisuca, nastupali su na petrovaradinskoj tvrdavi u Novom Sadu u sklopu festivala Exit. Svirali su i kao predgrupa Ramonesima 1994. u ljubljanskoj hali Tivoli pred pet, šest tisuca ljudi. Njihov im je izdavac obecao dovesti tonca koji ce ih miksati, što se izjalovilo pa su dobili tonca od Ramonesa zbog kojeg se i danas mogu procitati nevjerojatni komentari na netu da su Idijoti zvucali bolje od Ramonesa.

Rodendanski koncert u Uljaniku
Vecerašnji rodendanski koncert, od kojeg ce dio prihoda od ulaznica ici za lijecenje bolesnog Tuste, pocet ce u 23 sata u Uljaniku. Ovo ce biti i prvi Markovicev koncert s bendom nakon 27 godina. Nastupit ce gitarist Tone Pavletic, Semi Giljanovic, koji svira gitaru u grupi Sake, inace originalni clan Golih Jaja ciju "Himnu rada" Idijoti i danas izvode, a on i Denis Barlian sudjelovali su na albumu "Tako je govorio Zaratusta". Pridružit ce im se i Bruno Krajcar koji je u par navrata suradivao s njima. Tu su još svirali i Miro Kusacic, bubnjari Picek i ?ika, basist Zoran Grbin i drugi, a Sale se zahvaljuje svima koji su prošli kroz bend. (M. RADIC)

CIJELI TEKST O KUD IDIJOTIMA CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter