Tri desetljeća Centra za dijabetes u Puli

Centar za dijabetes u Mornaričkoj bolnici  (Danilo MEMEDOVIĆ)
Centar za dijabetes u Mornaričkoj bolnici (Danilo MEMEDOVIĆ)

Centar za dijabetes otvoren je 5. svibnja 1986., na dan oslobođenja Pule prije točno 30 godina. Otvoren je na inicijativu gradskog Društva za dijabetes, osnovanog 1970., i uz podršku Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" iz Zagreba. U Centru za dijabetes pulske Opće bolnice dijagnosticiraju se, liječe, kontroliraju i educiraju bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Službena registracija oboljelih u Istarskoj županiji vodi se tek od 1986., upravo po otvorenju Centra. Tada je otvoren i prvi karton. Danas imamo 16.200 registriranih bolesnika, a smatra se da je još 50 posto ili 8.100 neotkrivenih, čime prelazimo brojku od 24.300 oboljelih od šećerne bolesti u Istri, kaže dr. Divna Periša-Đeldum, voditeljica Odjela endokrinologije i dijabetologije u pulskoj Općoj bolnici, koja u Centru za dijabetes radi od njegova osnivanja.

Uvodnim predavanjem o 30 godina rada Centra za dijabetes, sada smještenog u Mornaričkoj bolnici, dr. Periša-Đeldum otvorila je jučerašnji simpozij koji je pod nazivom "Značaj dnevne bolnice u zbrinjavanju osoba sa šećernom bolesti" u sjedištu Zajednice Talijana u Puli okupio endokrinologe i dijabetologe, interniste, obiteljske liječnike i medicinske sestre. Predavači su bili dr. sc. Maja Baretić iz zagrebačkog KBC-a, prim. Saša Magaš iz Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac", prof. dr. sc. Dubravka Jurišić Eržen iz riječkog KBC-a te prof. dr. sc. Marica Jandrić Balen iz Opće bolnice u Slavonskom Brodu. Skup je okončan okruglim stolom na temu uvođenja terapije, bazalnog inzulina i edukacije obiteljskih liječnika, a razgovor je vodila dr. Danijela Fabris-Vitković, voditeljica pulske dnevne bolnice za internu medicinu.

Organizator simpozija je Odjel endokrinologije i dijabetologije Službe za internu medicinu pulske Opće bolnice. U ime službeno odsutne v.d. ravnateljice, bolnicu je predstavljala pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Irina Pucić, a pokrovitelje Sonja Grozić-Živolić, županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb, Elena Puh-Belci, pulska dogradonačelnica, dr. sc. Maja Baretić u ime Hrvatskog društva endokrinologa i dijabetologa te doc. dr. Dario Rahelić iz Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma.

- U Centru za dijabetes posebnu pažnju posvećujemo edukaciji, grupnoj i individualnoj, a teme su novootkriveni bolesnici, peroralna terapija antidijabeticima, provođenje konvencionalne terapije inzulinom i intenzivirane inzulinske terapije, uvođenje i praćenje terapije inzulinskim pumpama i gestacijski dijabetes, kaže dr. Periša-Đeldum. Kontinuirano se educiraju, naglašava, i liječnički timovi primarne zdravstvene zaštite, patronažne službe i farmaceuta, te održavaju predavanja i radionice za građane i pacijente kojima su namijenjeni i web materijali, brošure i leci.

- Od samog početka rada Centra do danas pacijenti se liječe po suvremenim metodama liječenja oboljelih od šećerne bolesti koje su se mijenjale sukladno razvoju rezultata znanstvenih istraživanja i uvođenja novih terapijskih postupaka. Shodno tome znatno su ublažene akutne i kronične komplikacije u dijabetičkih bolesnika Istarske županije. U početku u Centru su radila svega dva liječnika, internist i dijabetolog, te dvije medicinske sestre, a danas radi šest liječnika, među kojima su tri dijabetologa, internist na subspecijalizaciji iz dijabetologije i dva specijalizanta, uz također dvije medicinske sestre, kaže dr. Periša-Đeldum te ističe da kod njih nema liste čekanja. (D. PALIBRK)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter