Tri dana u znaku šparoge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizatori su na konferenciji za novinare predstavili bogat program ovogodišnje 15. šparogade u Kaštelu, manifestacije koja je dala velik doprinos vrednovanju šparoge kao jedne od samoniklih istarskih delicija, ali i prepoznatljivosti cijelog podrucja Kaštela i Bujštine u cjelini.

Domacini su prije 15 godina pokretanjem ove manifestacije željeli dati nove sadržaje u Kaštelu i oko njega, a manifestacija je nastavak tradicionalne pucke fešte Ottave, koja se oduvijek održavala osam dana poslije Uskrsa.

Ovogodišnja jubilarna Šparogada koja ce u Kaštelu biti održana od 13. do 15. travnja ispunjena je raznovrsnim sadržajima kojima je šparoga glavna poveznica. Za posjetitelje ove manifestacije u Kaštelu pripremljen je i niz zabavnih sadržaja za ugodniji boravak u ovome dijelu Istre. Središnji dogadaj svakako je natjecanje u branju šparoga, traženje najdulje šparoge, te pripremanje i degustacija jela na bazi šparoga.

- Ove godine ponudili smo svim restoranima i konobama koji su ukljuceni u Dane istarske šparoge da svoja jela izlože u Kaštelu, a uz njih svoja kulinarska umijeca pokazat ce i domacice. Restorane necemo ocjenjivati, dok ce posebna komisija nagraditi najbolja jela iz domace kuhinje - najavio je direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese.



Jedan od ovogodišnjih noviteta u programu je i megašparogada, a jelo ce pripremati (grado)nacelnici s podrucja Bujštine pod vodstvom domacina, bujskog gradonacelnika Edija Andreašica. Akcija ce biti humanitarnog karaktera, a sredstva su namijenjena knjižnici bujske osnovne škole Mate Balote. Prvi put ce se naplacivati ulaznice za Šparogadu, a o tome predsjednik Organizacijskog odbora Goran Brcic kaže:

- Trodnevni program jubilarne Šparogade je bogatiji novim sadržajima, a posjetiteljima smo pripremili i tri velika koncerta na završetku svakog dana programa. U petak je koncert Vinka Coce, u subotu ce posjetitelje zabavljati Mambo Kingsi, dok je završne veceri, u nedjelju veliki koncert Tomislava Bralica i klape Intrade. Koncerti su besplatni, a ulaznice su cjelodnevne, za sve sadržaje. Mislim da ce posjetitelji uživati u programu, jer ima sadržaja za sve uzraste, rekao je Brcic.

Ulaznice u petak i subotu su 20 kuna, a u nedjelju 50 kuna. Organizatori Šparogade su KUŠD Lipa, Zajednica Talijana, Bocarski klub i Mjesni odbor Kaštela, uz potporu i pokroviteljstvo Grada i TZ-a Buje te Istarske županije. (L. JELAVIC)

Dani šparuga prvi put u Buzetu

U nastojanju da promovira gastro ponudu svoga podrucja, a posebno onu sezonskog karaktera, Turisticka zajednica Buzeta prvi je put organizirala "Dane šparuga" kao zasebnu proljetnu manifestaciju u trinaest ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi nude barem tri raznovrsna jela sa svježim šparugama. "Dani šparuga" pocinju sutra i trajat ce do 13. svibnja.

U "Dane šparuga" ukljucili su se restoran Sandy Buzet, konoba Most, konoba Sv. Ivan, konoba Paladin u naselju Franecici, pizzeria Sv. Martin, restoran Danilea Rocko Polje, konoba Volte Kozari, konoba Zlatni Breg Prodani, restoran Toklarija Sovinjsko Polje, konoba Vrh, konoba Santa Terra Sovinjak, Old River Most Bracana i agroturizam Mlini. (G. C. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter