Tri dana svjetlosnog spektakla

Detalj s prošlogodišnje Visualie (N. L.)
Detalj s prošlogodišnje Visualie (N. L.)

U pulskoj Turističkoj zajednici održana je u srijedu prednajava 4. po redu festivala "Visualia 2016" koji će se ove godine, kako je najavljeno, održavati od 12. do 14. svibnja. Kako je navela direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj, riječ je o festivalu koji organizira udruga Sonitus, u suradnji s pulskom Turističkom zajednicom te pokroviteljstvo Grada Pule.

Festival raste

- Već su prvi festival i prvi 3D mapinzi bili jako posjećeni, a otada festival svake godine samo raste, navela je Cinkopan Korotaj te podsjetila da su druge godine u sklopu festivala osvijetljeni i "Pulski divovi", a da je lani u Areni održan takozvani "Light Postcard" te oboren Guinnessov rekord kada su brojni Puljani i njihovi gosti svjetlom ispisali "Pula je plus", a sam je festival posjetilo čak 15 tisuća ljudi.

Direktor festivala Marko Bolković naveo je da je festival i ove godine međunarodni, no s jakim domaćim snagama.

- Za novi se festival zapravo pripremamo otkako je posljednji završen i još nije gotov. No, već sada znamo da će njegov program biti bogat te da će na njemu nastupiti brojni međunarodni umjetnici, od Francuske, preko Poljske do Slovenije i Portugala, ali i lokalne snage koji će brojnim posjetiteljima prikazati nove, na ovim prostorima, nikad viđene svjetlosne instalacije, interaktivne performanse i 3D video mappinge.

Skrivene lokacije

Kako je naveo Bolković, festival će se tri dana održavati po lokacijama starog grada, onima već poznatima ali i nekim novim, inače skrivenim lokacijama. I ove će se godine, podsjetio je, sve putem live streama prenositi uživo, a festival će se promovirati i po drugim hrvatskim i slovenskim gradovima.

Gradonačelnik Boris Miletić naveo je da je Udruga Sonitus opravdala da je "Pula više" te je ponosan na "naše kreativne snage".

Također je naveo kako velike turističke brojke nisu slučajne te se stoga zahvaljuje u ime Grada i građana udruzi na odličnoj manifestaciji i podizanju kvalitete turističkog proizvoda.

- Pula je grad festivala, od festivala filma preko glazbenih pa sve do svjetlosnih festivala, zaključio je Miletić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter