Tri dana Pula će živjeti rimski

Borbe gladijatora u Areni (M. ANGELINI)
Borbe gladijatora u Areni (M. ANGELINI)

Jeste li se zaželjeli pravih antičkih junaka, gladijatorskih borbi ili možda priča o Puli iz doba rimskih careva? Ako jeste, znajte da vas ovogodišnji Dani antike, koji će se u Puli i okolici održavati od četvrtka 11. do subote 13. lipnja neće razočarati te će svatko pronaći nešto po svome "guštu". Događaji 14. "Dana antike - Pula Superiorvm" u organizaciji Turističke zajednice Grada Pule, Arheološkog muzej Istre, tvrtke Illustris travel d.o.o. i Turističke zajednice Općine Ližnjan, predstavljeni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Tradicionalne borbe gladijatora

Kako je navela direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj, festival antike svake je godine sve bogatiji i atraktivniji, a osim već svima poznatih borba gladijatora u Areni i rimskog tabora u parku Grada Graza, ove će se godine uvesti i dvije novosti - stručni skup i kviz na temu antike. Program dana antike podrobnije je pojasnila Marijana Valić, voditeljica programa i odnosa s javnošću te direktor tvrtke Illustris travell DMC Ozren Grbavčić rekavši da će se 14. Dani antike održavati diljem grada - od Foruma, preko Portarate, parka Grada Graza, kina Valli, Cvajnera pa sve do Nezakcija.

- Od 11. do 13. lipnja Pula i okolica pretvorit će se u pravu antičku meku. Prvog dana festivala družit ćemo se od jutarnjih sati u kinu Valli, uz svečano otvorenje izložbe dječjih radova u kojoj sudjeluje talijanski vrtić Rin Tin Tin s izložbom "Klasični Rim u Puli" i filmskom projekcijom Asteriksa i Obeliksa za najmlađe. Dječji filmski program nastavlja se i idućeg dana u kojem će moći uživati mnogobrojna djeca iz pulskih i istarskih osnovnih škola, navela je Valić.

Dječji kostimirani defile

Svečano otvorenje festivala zakazano je u četvrtak u 20.45 sati na pulskom Forumu uz nastup Teatra Naranča, Istre Inspirit i Cripso comedy te reviju modne agencije Tijara. Prvi dan festivala zatvara se predstavom "Antigona" Teatra Naranča u 22.35 sati. Na Forumu i Portarati, 12. i 13. lipnja, posjetitelji će se moći od jutarnjih sati družiti s uličnim zabavljačima, pričama o rimskim zanatima, rimskim sajmom, dječjim antičkim kutkom, crticama iz antičkog života i okusima na tragu antike. Tijekom tri dana u Enosteci Istriani održat će se i prezentacija vina Kabola.

U petak i subotu, u Parku grada Graza u jutarnjim satima moći će se posjetiti međunarodni Rimski tabor i dječji kostimirani defile u petak od 10.20 do 10.40 sati. Da bi razveselili najmlađe, udruga Birikina i ove godine u Pulu seli čudesan svijet antičke mitologije i rimskih antičkih likova - mitološkog Satira, antičku božicu Veneru, boga mora Neptuna.

Osim gladijatorskih borbi, antičke glazbe, radionica, plesa i predstava festival će ove godine prvi puta ponuditi i posve nove sadržaje. Znanstveno-popularnim programom u suradnji s Istarskim povijesnim društvom započet će bogati petak na Forumu kroz tribinu "Dva grada? Urbanitet Pule od Rima do Austro-ugarske" koje će se održati od 20.15 sati ispred Turističke zajednice grada Pule, uz uvodni nastup učenika Pazinskog kolegija i recitacijama na latinskom i antičkom pričom o balzamiranju. Program se nastavlja u galeriji Cvajner predstavljanjem izložbe radova "Antika na suvremen način II" s početkom u 21.40 te u 22.30 sati predstavom "Herkul" u izvedbi Teatra Naranča.

U subotu će se na Portarati pak održati festivalski "Antički pub kviz", s početkom u 21.15 sati, uz moderatora Deana Kotigu, iskusnog i popularnog lovca u kvizu Potjera. I za kraj, kako je naveo ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, oni su se u organizaciju Dana antike ponajviše uključili u dijelu spektakularnih borbi gladijatora. One će se, u nekoć upravo za to izgrađenom amfiteatru održat u subotu od 19.45 do 21 sati, a ove godine uz domaće će gladijatore nastupiti i gosti - gladijatori iz Njemačke i Španjolske. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter