Tri dana kulture i multikulturalnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbama, predavanjem, koncertom, filmskim projekcijama i brojnim drugim sadržajima bit ce od 27. do 30. listopada obilježeni jubilarni deseti Dani Vojvodine u Istri, bienalna manifestacija koja se ove godine održava pod pokroviteljstvom hrvatskog i srpskog predsjednika Ive Josipovica i Borisa Tadica, najavio je na konferenciji za novinare županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Manifestacija pocinje u cetvrtak, 27. listopada u 19 sati promocijom casopisa za kulturu "Nova misao" iz Novog Sada, koja ce se održati u prostoru Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika u pulskoj staroj tiskari. Svecano otvorenje zakazano je za 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, gdje ce pulskoj publici premijerno biti predstavljeni radovi Ilije Bašicevica Bosilja.

- Njegova su djela samosvojna i autenticna te nemaju pandana u Europi i svijetu. Radovi su mu izvan svih suvremenih kanona i u sebi imaju nešto ruralno ili tocnije receno iskonsko i totemsko. Ondašnja kritika nije znala gdje bi ga smjestila, pa je kao pripadnik marginalne umjetnosti završio u naivi. Nikad se nisam slagao s tom odrednicom. Njegovo mjesto nije u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti nego kao svugdje u Europi u onima suvremene umjetnosti, rekao je kustos Mladen Lucic, kustos MSUI-a, najavljujuci retrospektivnu izložbu pod nazivom "Svijet po Iliji".

Zavod za kulturu Vojvodine predstavit ce svoje aktivnosti u petak, 28. listopada, u Multimedijalnom centru LUKA s pocetkom u 12 sati, a tom ce prilikom ujedno biti i predstavljen casopis "Interkulturalnost". Program se potom seli na Sveucilište Jurja Dobrile, gdje ce u 13 sati biti predstavljen rad Studentskog kulturnog centra iz Novoga Sada i njegovi najvažniji projekti. Na istom mjestu ce u 18 sati Milorad ?uric, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informiranje AP Vojvodine održati predavanje "Izazovi multikulturalnosti", a u 19 sati na programu je koncert pijanistice Tatjana Gerdec Mrda.

U Kinu Valli u 19 sati pocinje prvi dio retrospektive najboljih kratkih igranih, dokumentarnih i animiranih vojvodanskih filmova.

- Prva vecer bit ce posvecena ekološkim filmovima, a na programu su "Bele rode moje ravnice" i "Moj prijatelj Štiglic" Olivera Fojkara, koji ce biti na projekcijama zajedno s autorom glazbe Miroslavom Jovancicem zaduženim za kratki koncert na violini. Uslijedit ce tri animirana ekološka filma Miroslava Jovica "ID", "Fauntom" i "Ko se zadnji smeje...".

Naredne veceri s pocetkom u 21 sat na programu ce biti u zemlji i inozemstvu nagradivani filmovi "Uspavanka za decaka" Miloša Pušica, "Pricati s prirodom" i "Teslin kabare" Dragana Stojmenovica i "Memoari poštenog Ljubomira Kuveljica" Bojana Cvetkovica te tri kratka nijema filma iz razdoblje radanja kinematografije u Vojvodini - "Probne snimke prve Jugoslovenske tvornice filmova" i "Ovde traži pa ceš naci! Milijon!" Ernesta Bošnjaka te "Hepi end" Rodoljuba Malencica, kazala je Tanja Milicic, voditeljica Kina Valli dodajuci da ce zbog ukljucenja u manifestaciju biti otkazane projekcije "Djecaka s biciklom" te "Cinema Komunisto".

U Svetvincentu "Poli Ferlina" u 21 sat pocinje organizirana degustacija vojvodanskih proizvoda, medu kojima su i fruškogorska vina, a tradicionalnu veceru pripremit ce uz "Jovanciceve note" kuhari pivnice "Gusan" iz Novog Sada.

Uz najavljene filmske projekcije, posljednjeg dana programa, u subotu 29. listopada, u 19 sati u Galeriji Vincent iz Kastva Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula bit ce otvorena izložba nagradivanih kazališnih plakata grafickog dizajnera Atile Kapitanjija. Svi programi su besplatni. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter