Tri dana kreativnosti i mašte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dom Oružanih snaga u Puli ce od 16. do 18. listopada biti domacin 7. Hand Made Festa - festivala rucnih izrada, maštovitosti i dizajna, koji ce okupiti cak 140 izlagaca iz svih dijelova Hrvatske. Festival ce se održati u sve cetiri sale Doma, a novost je da ce se kao izložbeni prostor po prvi puta koristiti i terasa.

- Ne moramo biti veliki umjetnici da bismo kreativno živjeli, zato iz godine u godinu dajemo priliku svima da svoje kreativne ideje prezentiraju na najbolji nacin, a mislim da je upravo ovaj festival mnogima po prvi puta pružio tu mogucnost i pomogao u osobnom i profesionalnom razvoju. Izlagaci su razlicitih grupacija, hobisti, umjetnici, obrtnici, rukotvorci, prozvodaci ukrasa i suvenira, tradicionalne i kreativne udruge. Svima njima je zajednicko to da moraju svoje proizvode raditi rukama, a na festivalu i finalizirati izradu svojih proizvoda ili usluga na licu mjesta, što je ujedno i specificnost našeg festivala. Hand made festival je prvi festival takve vrste u zemlji koji je prepoznat i priznat od izlagaca i posjetitelja svih dobnih i interesnih skupina ljudi, rekla je jucer na konferenciji za novinare Lela Blekic, autorica i predsjednica udruge Razvoj koja je organizator ovog vec tradicionalnog projekta.

Medu brojnim izlagacima, Blekic je istaknula Šestinske švelje, koje ce se predstaviti originalnim narodnim nošnjama, zatim koprivnicku udrugu Stari zanat koja ce na terasi tijekom cijelog dana održavati radionice tradicionalnih zanata s loncarima, stolarima, užarima, kovacima, kovarima i drvenim vrtuljkom. Izradom dekorativnih predmeta predstavlja se Sanja Matoševic iz Svetog Lovreca, dok ce Tereza Kocijancic iz Poreca i družina iz Dandobara predstaviti i promovirati razlicite vrste riucnih izrada. Najinteresantnije od svih je gostovanje Sedme planete, odnosno Bead by bead grupe, cije clanice dolaze iz razlicitih plemena Ugande te izraduju specifican nakit. Naime, rolajuci ostatke raznobojnog papira, vrijedne i kreativne uganske žene rucno izraduju unikatne ogrlice i narukvice.

Uz navedene sudionike, Blekic je istaknula i kreativne radionice Birikine, dok je vrhunac manifestacije subotnji vecernji performans u kojem ce se na terasi pilom rezati veliki blok leda i rucno oblikovati logo festivala. Uslijedit ce besplatni cocktail show s pripremom i degustacijom cetiri vrste Hand made koktela. Uz to ce biti i uprilicena i mala modna revija male kreatorice, 10-godišnje Mije Mohac. Uz svakodnevne prezentacije, radionice, promocije, edukacije, bit ce i degustracije prirodnih, rucno radenih bio-eko-natur proizvida. Sve u svemu "praznik za oci i dušu" zakljucila je Blekic.


Podijeli: Facebook Twiter