Tri dana fešte u Šišanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treci Samanj Sv. Feliksa i Fortunata u Šišanu vec postaje tradicionalan, a svojim je bogatim trodnevnim programom koji je zapoceo još u petak poslijepodne okupio brojne posjetitelje. Manifestacija je ujedno i Festival ruralne kulture, namijenjen poticanju razvoja ruralnog turizma u Opcini Ližnjan, promoviranju tradicije, kulture, zanata obicaja i gastronomije te poticanju malog i srednjeg obrtništva, poljoprivrede i ribarstva.



Nakon svecane mise u cast zaštitnika, Sv. Feliksa i Fortunata, program se prvog dana u petak, nastavio otvaranjem izložbe sakralne umjetnosti u crkvici Sv . Trojstva te izložbe u Zajednici Talijana, strucnim predavanjem o zaštiti maslinovog ulja te vecernjim kulturno-umjetnickim programom.





Nastupili su folklorna skupina medulinskog DKUS-a Mendula, folklor Zajednice Talijana Bale te mješoviti pjevacki zborovi ližnjanskog KUD-a Kuje i Zajednice Talijana Šišan, a zabava se do kasno u noc nastavila uz Duo Nevera.

Središnji je dan bila subota kad su se u šatoru na placi vec od jutarnjih sati poceli okupljati posjetitelji koji su razgledavali izložene autohtone istarske proizvode poput maslinovog ulja i meda, sira, lavande te se upoznati s tradicionalnim obrtima i razgledati stare poljoprivredne strojeve. Saznali su zanimljivosti o rucnoj izradi sira, tradicionalnoj pripremi kruha iz krušne peci te o nekadašnjim igrama, dok je dobru kapljicu omogucio obližnji vinski podrum Trapan svojim Danom otvorenih vrata.





Na pozornici se pak od prijepodneva odvijao zabavni program, a za dodatnu su se zabavu pobrinuli i neumorni Šajeta i Kristijan Nemet koji su se za Radio Pulu uživo javljali sa sajma.

U sklopu manifestacije održana je i biciklijada pod nazivom "BIŠ2011?" na kojoj je sudjelovalo više od 60 biciklista svih generacija iz cijele Istre koji su rekreativno pedalirali stazom dugom 25 kilometara. Vozilo se šumskim putevima kroz Šišan i Ližnjan, a bicikliste je posebno oduševio put uz more na Marleri i u Šišanu. U sklopu rute imali su prilike posjetiti i vidikovac na šišanskoj Svetici s kojeg puca pogled na Kvarner.



Duž cijele dionice postavljene su i drvene oznake za biciklisticku stazu u sklopu pilot projekta koji provodi klub sportsko rekreativnih aktivnosti Instinct, organizator biciklijade. U bogatoj je lutriji nakon biciklijade podijeljeno više od 50 nagrada.

Vecernji je program bio u znaku Radio Pule cija je ekipa pobijedila u kuhanju šuga s pulicem, a porcije šuga s palentom ili fužima naprosto su razgrabljene. Za dobru atmosferu i zabavu brojne publike koja se okupila na placi bili su pak zaduženi vec dobro provjereni zabavljaci, popularni istarski glazbenik i radijski voditelj Radio Pule, neumorni Serdo Valic i Duo Magnolia.



U nedjelju su posjetitelji su mogli razgledati bivši vojni kompleks Svetica. Organizatori manifestacije su ližnjanska udruga poljoprivrednika Agro mladica te lovacka udruga Bena i Savjet mladih Ližnjan, Zajednica Talijana Šišan i Udruga gradana Magran. (Piše P. LUKEŽ; Snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter