Tri ciklusa - tri razlicita likovna jezika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U novootvorenoj galeriji Slovenskog kulturnog društva Istra, a u sklopu Dana slovenske kulture, ovoga se vikenda samostalnom izložbom slika predstavlja slovenski likovni umjetnik Rok Zelenko. Autor je izložio djela iz tri ciklusa, svaki potpuno razlicite tematike, ali i nacina izvedbe. To su španjolski ciklus, ciklus geneze i serija posvecena velikom talijanskom arhitektu visoke renesanse Andrei Palladiju. Izložbu je otvorila mlada povjesnicarka umjetnosti Tina Širec ?odan.

Slovenki se slikar služi poliglotskim likovnim jezikom. U španjolskom ciklusu usvojio je poetiku Marca Chagalla, kojem vješto udahnjuje dozu ilustrativnosti i mladenackog kolorita izmiješanog s urbanim ili pak ruralnim simbolima odredenog podneblja. Ciklus geneze odaje izlete u koncizne geometrijske apstraktne izlete i cistu supremaciju. S tehnickog i umjetnickog aspekta vjerojatno i ponajbolji ciklus u suštoj je suprotnosti s realistickim i slikocrtackim osvrtom na Palladijevu ostavštinu.

Rok Zelenko - slikar, keramicar, ilustrator, organizator kulturnih dogadaja - roden je 1951. u Ljubljani. Mladost je proveo u Kamniku, a akademiju likovnih umjetnosti završio je u Ljubljani. Do 1998. živio je i radio u Grožnjanu.


Podijeli: Facebook Twiter