Tri brodske linije za Veneciju u teškoćama

(Kristijan KLARIĆ/NL)
(Kristijan KLARIĆ/NL)

Tri brza putnička broda koja plove na relaciji od zapadne Istre do Venecije suočila su se posljednjih dana s neočekivanim poteškoćama, a sve zbog činjenice da Hrvatska još nije članica Europske unije. Talijanske lučke vlasti, kako doznajemo, zatražile su da se od 1. listopada obustave daljnja putovanja prema Veneciji jer Hrvatski registar brodova (HRB) formalno ne udovoljava jednoj direktivi EU-a.

Prema informacijama iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI), članak te direktive propisuje da "trup, strojni i elektro uređaj te automatika na brodu budu u skladu s pravilima priznate organizacije". Ministarstvo je, doduše, još sredinom 2010. godine Europskoj komisiji uputilo aplikaciju za HRB za navedeno priznanja te je EMSA (European Maritime Safety Agency) obavila provjeru HRB-ovog glavnog ureda u Splitu i područnog ureda u Rijeci. Prema saznanjima Ministarstva, "rezultati su zadovoljavajući te se HRB može smatrati podobnim za priznanje". To i ne čudi, vele u Ministarstvu, jer je u međuvremenu "u svibnju 2011. godine HRB stekao status člana IACS-a (Međunarodno udruženje klasifikacijskih zavoda). Međutim, konačnu odluku o priznanju Europska komisija donijet će tek na datum pristupanja Hrvatske u EU", kažu u Ministarstvu.

U agenciji Atlas, koja je vlasnik spomenutih brodova, potvrdili su nam da su se suočili s tim problemom, koji im ne ide na ruku jer su već raspisani polasci i u listopadu, a imaju i poddobavljače na samim brodovima, primjerice u duty free shopovima.

Da brodovi i posada ne bi ostali na suhom, u problem se uključilo Ministarstvo. "Ministarstvo je već uputilo dopis talijanskom ministarstvu nadležnom za pomorstvo sa zamolbom da se dopuste putovanja hrvatskim brodovima do kraja listopada ove godine", kazali su nam u tom tijelu državne uprave. Prema neslužbenim informacijama, problem će doista na taj način biti riješen - brodovima će biti dopušteno da nastave putovanja barem još mjesec dana. To je, međutim, samo privremena solucija, jer će, očito, problem biti u potpunosti riješen tek pristupanjem Hrvatske EU. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter