Tri bisa za Papandopulo kvartet

Kvartetu saksofona Papandopulo pridružila i čembalistica Linda Maravunac
Kvartetu saksofona Papandopulo pridružila i čembalistica Linda Maravunac

U nastavku 11. BaRoMus festivala nastupio je izvrstan kvartet saksofona Papandopulo u sastavu Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon), Tomisalv Žužak (bariton saksofon) kojem se pridružila i čembalistica Linda Maravunac Fabijanić. Uz čembalisticu izvedene su skladbe H. Purcella (Abdelazer Suite, Z.570) i J.S.Bacha ( Koncert br. 1 u d-molu, BWV 1052 ), dok se Kvartet Papandopulo samostalno predstavio izvedbama skladbi Pierre Max Duboisa  (Quatour pour Saxophones) te hrvatskih suvremenih skladatelja  Ivana Končića (Perpetuum Mobitel) i Margarete Ferek-Petrić (Melankolija gegen rakija). Upravo, suradnja sa čembalisticom Mravunac – Fabijanić dodatno je obogatila nastup u dijelu posvećenom baroknim majstorima i izvedbom skladbi u obradi spomenute čembalistice.

Valja istaknuti i da je Franjevački samostan bio dupkom ispunjen posjetiteljima koncerta i da je publika objeručke prihvatila strastvene i izuzetno predane izvedbe glazbenika, što je i potvrdila s čak tri poziva na bis. Upravo, njihova vještina, visoka razina muziciranja kao i neposrednost u odnosu s publikom pokazala je i da se radi o jednom od najznačajnijih, i s punim pravom najeksponiranijih domaćih komornih sastava čija do tančine  razrađena zvučna slika ni u Franjevačkom samostanu (mjestu susreta svih BaRoMusovih koncerata) nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Odazivanjem na bis-ove glazbenici su doslovce raspametili okupljene i to izvedbom spleta glazbenih tema iz Rossinijevih opernih uvertira (Gaettano di Bacco: Rossini per quattro) i poznatom skladbom Ausencia Cesarije Evore. Koncert je održan zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter