Tri aromatična dana u Balama i okolici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od danas do nedjelje Bale će biti najmirišljiviji prostor Istre. Na Trgu La Musa otvara se 
trodnevna manifestacija Aromatic days s čitavim nizom programa, radionica, književnih večeri, koncerata i predavanja svedenih pod zajednički nazivnik "Miris osobna iskaznica duha". Baljanski se festival otvara danas u 11 sati na Trgu La Musa i u društvu članova Aromatične povorke, čiji će začini biti mirisi, nošnje i zvukovi renesansne Venecije, uz djecu iz pulskog vrtića "Dobrilići" koji će činiti dječju cvjetnu povorku.

Uslijedit će scenska igra "Ambrina jabuka" u izvedbi glumca Frana Novljana, nastupi glazbenika - Ivan Škoro, Petra Blašković, Nataša Dragun, Samanta Stell, Branka Tomasić Ramadanski i bubnjar Kristijan Dellabernardina te plesni performans "Scent of Movement" autorskog dvojca Andrea Gotovina i Filip Lugarić. Radionica za djecu "Aromatično medonosno bilje Istre daje najbolji med, rekla je pčelica Maja" vodi Frano Novljan od 11.45 sati, pa slijede radionice izrade mirisne razglednice, aromatičnog herbarija, Mali laboratorij pokreta Korane Daić, sve na glavnom trgu.

Stručna predavanja startaju u 14 sati u kaštelu Bembo, a teme su aromatične kulture kao pokretač razvoja istarske regije, odgovorni turizam i alternativni modeli financiranja, tretmani za kožu i vlasište, bilje u ayurvedi. Prvi dan Festivala mirisa završava performansom "Parfem: povijest jednog ubojice" i Mirisnim partyjem u Jazz baru "Kamene priče". Subota je nazvana Gastro Memory Day, a počinje radionicama za djecu kojima će se pridružiti ulični zabavljači na štulama. Predavanja od 13 sati ponovno se dotiču aromatike i turizma, zatim ruralnih područja, ECOmode oznaka za male iznajmljivače, etnobotanike, kulturnog turizma, uzgoja smilja kao turističkog potencijala. U 16.30 sati počinje radionica "Čarolija sinergije čokolade i aromatičnog bilja", a pola sata potom i "Gatro memory food". Bit će riječi i o začinima kao motivima putovanja, a večer završava koncertom Jazz tria - Leon Brenko (klavijature), Nenad Mirt (kontrabas) i Boro Lukić (gitara) na Trgu Tomaso Bembo.

Posljednji je dan nazvan Aroma WELLbeing + FITTness day, a počinje u 11 sati "Gastro memory foodom", kada starta i aerobni trening. Radionica je opet točno u podne u Bembu na temu "Čarolije sinergije čokolade i aromatičnog bilja", a sat kasnije je kreativni ples na Trgu. Gaia kolektiva i Wushu klub Yuan Tong - Tai Chi iz Pule predstavit će se od 15 do 17 sati u parku kod Balotine ulici. Performansom "Mirisni vremeplov" okončat će 
trodnevna manifestacija, koja posjetitelje besplatnim vlakićem vodi i do parka Histria Aromatica i nasada tvrtke Svijeta biljaka. Organizator festivala je Aroma art "Ivna".

(N. ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter