Trgovinski atašei u Milanu, Becu i Ljubljani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija još nije raspisalo natjecaj za popunjavanje novopokrenutih radnih mjesta u diplomaciji, ali je barem donesena odluka na kojih ce pet destinacija prvi atašei biti poslani.

Prema informacijama iz Ministarstva, trgovinske atašee u iducih ce nekoliko mjeseci dobiti hrvatska veleposlanstva u Becu i Ljubljani, zatim konzulati u Milanu i Münchenu te jedan od osam hrvatskih konzulata u Sjedinjenim Americkim Državama.

Primarne zadace trgovinskih atašea bit ce pomaganje hrvatskim tvrtkama da svoje proizvode ponude na stranom tržištu te pronalaženje stranaca zainteresiranih za ulaganje u Hrvatsku. Pet zemalja u koje krecu prvi atašei u prošloj je godini u Hrvatsku izravno ukupno uložilo više od 690 milijuna eura, pri cemu su prednjacile Austrija s 419,2 milijuna eura izravnih ulaganja i Njemacka sa 160,5 milijuna eura izravnih investicija, dok je s druge strane SAD uložio svega 16,6 milijuna eura.

Trgovinski atašei imat ce zadatak popraviti te brojke, a produženje njihovog ugovora s Ministarstvom ovisit ce i o postignutim rezultatima.

Atašei ce se birati na javnom natjecaju, a medu uvjetima koje ce morati ispunjavati bit ce najmanje pet godina iskustva u komercijali, visoka strucna sprema te znanje stranog jezika. Prije odlaska u inozemstvo proci ce tromjesecne pripreme na Diplomatskoj akademiji, a vjerojatno i obuku u HGK-u kako bi se upoznali s kljucnim sektorima u zemlji u koju odlaze.


Podijeli: Facebook Twiter