Trgovine tehnikom preuzimat će stare uređaje

Trgovine tehnikom preuzimat će stare uređaje (Arhiva)
Trgovine tehnikom preuzimat će stare uređaje (Arhiva)

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izradilo je prijedlog novog Pravilnika o gospodarenju otpadnom električnom i elektroničkom opremom, jedan od mnogobrojnih provedbenih propisa koje mora donijeti sukladno prošlogodišnjem Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Pravilnikom se propisuju obveze proizvođača, sakupljača i korisnika EE otpada, ali uvode i neke novosti za krajnje korisnike, građane.  

Prodavatelj EE opreme bit će, kao i do sada, dužan prilikom prodaje nove opreme (aparata) od kupca, bez naknade, preuzimati, jedan za jedan, otpadni uređaj iste funkcije, vrste.

Primjerice, kupuje li novu perilicu rublja, potrošač staru besplatno može ostaviti u istoj trgovini, a ako mu se staru perilicu ne da dovoziti u trgovinu u kojoj je kupio novu, ili to nije u mogućnosti, sakupljači EE otpada i dalje će imati obavezu, bez naknade, i u roku 30 dana od poziva, iz kućanstava odvoziti stare EE uređaje teže od 30 kilograma.

Novost je, međutim, da će svi trgovci u maloprodaji, s najmanje 400 četvornih metara prodajne površine za EE opremu, pored preuzimanja starog za novo, morati osigurati i besplatno preuzimanje sitnog EE otpada, vanjskih dimenzija do 25 centimetara, bez  obveze kupnje EE opreme jednake vrste.

Prodavatelji na daljinu - putem interneta, telefona, kataloga i slično, također, bit će obavezni informirati kupca o lokaciji na kojoj su i oni osigurali besplatno preuzimanje EE otpada po istim principima kao i trgovci u trgovinama, pri čemu ta lokacija mora biti na području jedinice lokalne samouprave u kojoj kupac prebiva. Serviseri će, također, biti obavezni besplatno od krajnjih korisnika preuzimati opremu koju nije moguće popraviti, ili je popravak komercijalno neisplativ za krajnjeg korisnika.

Prodavatelj čije obveze proizlaze iz ovog pravilnika može odbiti preuzimanje EE otpada samo ako on zbog kontaminacije predstavlja rizik za zdravlje i sigurnost osoblja, ali je u tom slučaju obvezan krajnjeg korisnika uputiti na najbližeg sakupljača. Osim u trgovine (jedan za jedan, mali EE uređaji) i kod servisera, građani će EE otpad moći propisno, također besplatno, odlagati i u reciklažnim dvorištima i sabirnim centrima.  (B. MRVOŠ PAVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter