Trgovine su dužne preuzeti stare štedne žarulje

Ilustracija (Internet)
Ilustracija (Internet)

Čitateljica nam se javila i ukazala na nemogućnost zbrinjavanja pregorjelih štednih žarulja koje se tretiraju kao opasan otpad. Veli da u Puli ne postoje posebne posude u koje bi se takav otpad odlagao. Stoga se pita kada će Grad na pojedinim lokacijama u Puli  omogućiti zbrinjavanje ovog opasnog otpada koji u sebi sadrži živu.

Iz Grada, pak, odgovaraju da je postupanje s EE otpadom propisano Pravilnikom o gospodarenju otpadnim električnim i elektroničkim uređajima i opremom u kojem je, među ostalim, definirano uspostavljanje sustava odvojenog skupljanja električnog i elektroničkog otpada radi njegove uporabe, zbrinjavanja, zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

"Pravilnikom je točno definirano što se sve smatra rasvjetnom opremom, a sukladno članku 10, prodavatelj je dužan prilikom isporuke proizvoda krajnjem korisniku u Republici Hrvatskoj osigurati preuzimanje otpadnog proizvoda po sistemu jedan za jedan, ako isti odgovara po vrsti i ako je obavljao primarne funkcije kao i isporučena EE oprema. Dakle, prilikom kupovine nove žarulje, prodavatelj je dužan preuzeti staru štednu žarulju (u EE spadaju i sva rasvjetna tijela osim žarulja sa žarnom niti) po sistemu jedan za jedan", piše u odgovoru Grada.

Ističe se i da je na području grada jedina tvrtka ovlaštena za prikupljanje EE otpada Metis d.d., gdje se taj otpad može besplatno zbrinuti. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter