Trgovine se zatvaraju pred očima Porečana

Zatvorena vrata butiga u starogradskoj jezgri
Zatvorena vrata butiga u starogradskoj jezgri

"Više ne pričamo o tome koja se nova butiga otvorila u gradu, nego koja se zatvorila", nedavni je komentar jedne Porečanke. Uobičajeno zimsko mrtvilo sa slikama praznih ulica opet je zavladalo porečkom starogradskom jezgrom.

Zatvorene trgovine, slastičarnice, filigrani, oštarije - sve je više izloga koji osvanu oblijepljeni bijelim papirima. Za sada bijeli papiri uredno stoje, ali za koji mjesec, a ova će slika potrajati do početka turističke sezone, otpast će zbog osušenog ljepila ili požutjeti od sunca. 

Većina vlasnika ili zakupaca butiga u centru uglavnom otvara vrata tek uoči Uskrsa i zatvara odmah nakon sezone, jer ovdje borave tek u ljetnim mjesecima. Uglavnom je riječ o trgovinama s jeftinom kineskom robom koja se prodaje po visokim cijenama namijenjenim turistima i koja u zimskim mjesecima ne može naći kupce.

U Gradu Poreču se, međutim, pozivaju na odluku o zakupu gradskih poslovnih prostora prema kojoj zakupci mogu biti zatvoreni maksimalno tri mjeseca.

"U ta tri mjeseca kada su zatvoreni također plaćaju najam. Za sada ne postoje povoljni uvjeti najma za one koji su otvoreni kroz cijelu godinu. U starom gradu trenutno ima tri prostora koja će uskoro biti na natječaju, a cijena zakupa ovisi o zoni i djelatnosti, stoji u kratkom odgovoru Saše Guttman, glasnogovornice Grada.

Cijenu zakupa određuje površina prostora, zona u kojoj se nalazi i djelatnost koju zakupac obavlja. Tako je najskuplji najam prostora u najužoj starogradskoj jezgri ili zoni 0 za slastičare, zlatare, prodaju bižuterije i ugostiteljstvo, a iznosi 16 eura po kvadratu mjesečno ili 12,3 eura za istu djelatnost u široj starogradskoj jezgri i centru grada. Oni koji se bave trgovinom na veliko i malo u zoni 0 plaćaju 11,7 eura ili 9,8 eura u prvoj zoni, vlasnici specijaliziranih etno trgovina s autohtonim proizvodima 10 eura u najskupljoj zoni ili osam eura u prvoj zoni.

Vlasnica male trgovine ukrasnim predmetima u centru grada otvorila je butigu početkom ove godine, ali poslom nije zadovoljna. Nalazi se u gradskom prostoru i veli da zimi radije ne posluje jer su joj troškovi previsoki, za ukupna davanja, od najamnine do osiguranja, mora izdvojiti oko pet tisuća kuna mjesečno. Svjesna je, veli, da ono što nudi nije nešto novo niti posebno, ali se nadala se da će ipak uspjeti preživjeti zimu.

Međutim, i prije ulaska u 2013. sve je izglednije da će trajno staviti ključ u bravu. Dodaje da je najam za poslovne prostore Grada jeftiniji, ali je općenito situacija loša, prodaja ne ide jer ljudi nemaju novca.

Na području Grada Poreča, prema podacima ovdašnjeg Udruženja obrtnika, gospodarstvo su u lanjskoj godini činila 2.672 poslovna subjekta, od čega 1.119 tvrtki i 1.553 aktivnih obrta. No, iz godine u godinu bilježe sve veći broj odjava obrta. Na početku 2008. godine bilo je aktivno 1.811 obrta, godinu dana kasnije bilo ih je pedesetak manje, naredne godine sedamdesetak, a na početku ove godine taj je broj iznosio 1.553. Podaci od 30. studenog govore o 1.565 aktivnih obrta. U četiri godine izgubljeno je dvjestotinjak obrta - doduše otvoreno je i novih, ali brojka stalno opada. (V. HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter