Trgovina i restoran na ulici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treci Rovinjski festival delicija privukao je velik broj posjetitelja. Turisti su na jednom mjestu mogli vidjeti, kušati i kupovati istarske delicije. Njihovu oku nisu promakli atraktivni bioaromaticni proizvodi, cijenjeni na Zapadu, a na svoje su došle i rovinjske domacice.

Udrugu proizvodaca istarskog pršuta zastupali su pršutari Dujmovic iz Tinjana, Buršic iz Vodnjana i Jelenic iz Žminja. Porecka Agrolaguna se predstavila bogatom paletom vina i sireva. Sireve i skute nudila je i žminjska mljekara Latus, a one od ovcjeg mlijeka udruga uzgajivaca istarske ovce Istrijanka iz Pazina. Agencija za ruralni razvoj Istre nudila je file istarskog goveda.

Tvrtka Ipša iz Livada izložila je svoja vrhunska maslinova ulja, a susjedni Zigante Tartufi iz Plovanije delicije na bazi tartufa. Agrorovinj i Darna su predstavili sedam rovinjskih vina nagradenih na ovogodišnjoj Vinistri i likere koji se manufakturno proizvode u Rovinju više od stoljeca. Pazinska udruga pcelara Lipa nudila je certificirane proizvode od meda, pulska Brionka se predstavila paletom tjestenina, a Puljanka atraktivnim slasticama Dulcis.

Rovinjska Mirna izložila je paletu svojih ribljih preradevina, a Marimirna nagradene dimljene i marinirane delikatese od brancina i orade. Valalta je nudila svoje ekološki proizvedeno pivo. Bioaromatica iz Zagreba predstavila se paletom bioaromaticnih proizvoda, koji se prave i od bilja uzgojenog na brdu Pižanovac kod Golaša.

Istarski i rovinjski specijaliteti mogli su se po promotivnim cijenama kušati i u okolnim restoranima Adriatic, Graciano, Vjeko, Brancin, Calisona, Sidro, Torcolo, Veli Jože, Da Piero, Orka i u zalogajnici Porta Antica. Mnoge su rovinjske domacice tako umjesto u kuhinju, svoje ukucane vodile u restorane.

Kulinarski majstori Viljam Cvek i Igor Košara na terasi hotela Adriatic priredili su poseban meni. File od brancina spravili su s bosiljkom, srcem articoke i mladim bobom. Za desert bile su domace jagode sa skutom, djevicanskim maslinovim uljem, medom i acetom balsamicom. Sve je to i citav festival snimala ekipa Nove TV predvodena Reneom Bakalovicem.

Osim gastroenološke ponude, festival je obilovao i brojnim zabavnim dogadanjima. Tijekom cijeloga dana na trgu su nastupale grupe Music Knights, Dream Project Acoustic, Duo Strings, Eligio i Boris te nagradivani instrumentalisti Marko Ramljak i Kristijan Terzic, koji su uz ostalo svirali na novijim Gibonnijevim nosacima zvuka.


Podijeli: Facebook Twiter