Trgovina i građani u dugovima do grla

Trgovina je krajem prosinca bila dužna 10,39 milijardi kuna (Arhiva/A. TOŠIĆ)
Trgovina je krajem prosinca bila dužna 10,39 milijardi kuna (Arhiva/A. TOŠIĆ)

Građevinarstvo, djelatnost koja slovi za najlošiju u Hrvatskoj, svojim je dugovima "zasjenila" trgovina. Prema podacima Fine s konca prosinca, trgovina je bila dužna 10,39 milijardi kuna, a građevinarstvo 10,13 milijardi.

Koliko te dvije djelatnosti uvjerljivo drže neslavna vodeća mjesta na listi dužnika, može ilustrirati podatak da treći najveći dužnik, prerađivačka industrija, duguje upola manje, 5,6 milijardi, a djelatnost pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane trostruko manje, 3,6 milijuna kuna.

Ukupno su na državnoj razini tvrtke i obrti, njih 67.384, dugovali 42,46 milijardi kuna, što je tri posto manje nego prethodnog mjeseca. Čak tri četvrtine tih subjekata je u dugotrajnoj blokadi, dužoj od 360 dana, a njihov dug ima udio od 82 posto u ukupnim dugovanjima. Među onima u dugotrajnoj blokadi dominiraju subjekti koji su blokirani pet i više godina.

U Istarskoj županiji taj je dug iznosio otprilike kao i prethodnog mjeseca, oko 2,5 milijardi, od čega su najviše dugovale tvrtke: njih 2.430 bilo je blokirano s 1,9 milijardi kuna. S druge strane, 2.904 obrtnika dugovalo je 658 milijuna.

Za razliku od pravnih osoba, dug građana i dalje raste, pa je u prosincu njih 245 tisuća bilo blokirano jer nisu podmirili 17,68 milijardi kuna, što je 2,3 posto više nego u studenom. Osim novčanih sredstava, dužnicima se blokira i druga imovina. Prema Očevidniku nekretnina Hrvatske gospodarske komore, u Istarskoj županiji se radi ovršnog i stečajnog postupka trenutačno prodaje 167 nekretnina te dvije pokretnine, odnosno motorna vozila. Prema Ovršnom zakonu, u Očevidniku se vode samo one pokretnine čija je procijenjena vrijednost veća od 50 tisuća kuna. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter