Trgovci u svim ostalim centrima rade skraćeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijest da za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana Lidlove trgovine neće raditi puna četiri dana, odnosno na Badnjak 24. prosinca, na Božić 25. prosinca i Svetog Stjepana 26. prosinca te prvog dana nove godine 1. siječnja 2018, prenijeli su svi mediji.

- Trgovački lanac Lidl na Badnjak neće otvoriti svoja vrata, čime prvi put sve zajedno 92 Lidlove trgovine u Hrvatskoj neće raditi tri dana zaredom - Badnjak, Božić i blagdan Svetog Stjepana, priopćio je Lidl navodeći kako svojim zaposlenicima želi omogućiti da božićne blagdane provedu u krugu obitelji. Slobodan dan tako će dobiti više od dvije tisuće zaposlenika velikog trgovačkog lanca.

Na isto je pozvao i Sindikat trgovine Hrvatske pokrenuvši ponovo inicijativu za slobodnim blagdanima u trgovini. Iz Sindikata ističu nezadovoljstvo radnim vremenom trgovina u prosincu te pozivaju poslodavce da osiguraju neradne dane na blagdane koji dolaze.

Ne uživaju u prosincu

- Već smo duboko zakoračili u prosinac, vrijeme radosti je pred nama. Na žalost, radnici u trgovini ne uživaju u tom vremenu jednako kao i drugi građani u Hrvatskoj. Svjesni činjenice da je prosinac jedan od udarnih mjeseci za ostvarivanje prometa, moramo iskazati nezadovoljstvo radnim vremenom u tome mjesecu, posebice uoči i za vrijeme samih blagdana. Očekujemo od poslodavaca da pokažu iskrenu zauzetost i društvenu odgovornost za svoje radnike i omoguće im u skladu sa Zakonom blagovanje 25. i 26. prosinca 2017. te 1. i 6. siječnja 2018. godine, pozivaju iz Sindikata trgovine, pojašnjavajući kako Zakon kaže da se u te dane "ne radi i da su ti dani radniku plaćeni, kao da radi".

- Kako je Ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom Stolicom i člankom 9 istoga na snazi, na ovaj način pozivamo sve poslodavce da radnicima osiguraju neradne dane na blagdane koji dolaze. Problem promjene radnog vremena od danas do sutra, njegovo neplaniranje, dovodi do nemogućnosti planiranja osobnog života radnika, a i u suprotnosti je s propisima Republike Hrvatske, poručuju iz Sindikata, dodajući da poslodavci tako rade zbog konkurencije, pa stoga pozivaju sve poslodavce, one organizirane u HUP-u i članice HGK i HOK-a da se organiziraju tako da skrate radno vrijeme pred blagdane te da na Badnjak i staru godinu rade do 13 sati, a da u dane blagdane ne rade, poručuje predsjednica STH-a Zlatica Štulić.

Radno uz dodatak na plaću

Iz trgovačkog centra Kaufland doznajemo da će njihove trgovine raditi 24. prosinca kao nedjeljom, odnosno do maksimalno 16 sati, a njihovi će zaposlenici za taj dan dobiti dodatak na plaću za rad nedjeljom. Nadalje, 25. i 26. prosinca i 1. siječnja neće raditi, kao i prošle godine, dok će 31. prosinca raditi kao nedjeljom, odnosno do maksimalno 18 sati te će, ponovo, zaposlenicima za taj dan biti isplaćen dodatak na plaću za rad nedjeljom.

- Trudimo se svojim zaposlenicima pružiti dovoljno vremena za odmor tijekom blagdana, stoga smo na Božić i dan nakon zatvoreni. Istovremeno se trudimo udovoljiti željama svojih kupaca, veli Marija Franić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Kauflanda.

Iz ostalih nam centara nisu odgovorili hoće li se i oni povesti za Lidlovim primjerom, no sudeći prema njihovim objavljenim radnim vremenima - neće. Tako će blagdansko radno vrijeme većine prodajnih centara Plodine (pa tako i pulskih) biti slijedeće - na Badnjak rade od sedam do 18 sati, za Božić su zatvoreni, na blagdan sv. Stjepana rade nedjeljno radno vrijeme. U nedjelju 31. prosinca, na Staru godinu, rade od sedam do 18 sati, prvog dana Nove godine su zatvoreni, a na blagdan sv. Tri Kralja rade po nedjeljnom radnom vremenu.

Konzumove prodavaonice diljem Hrvatske imaju različita radna vremena, ali sve dane, osim Božića i prvog siječnja rade. Tako najveći Konzum u Šijani 22. i 23. prosinca radi od 8 do 22 sata, na Badnjak je otvoren od 8 do 13, u utorak 26. prosinca radi od 8 do 15 sati, a 31. prosinca otvoren je do 13 sati. Na blagdan sv. Stjepana radnici su na poslu od osam do 18 sati.

Pula City Mall ima također blagdansko radno vrijeme. U petak i subotu Interspar i Leggiero bar rade produženo od 7 do 22 sata, dok će ostale trgovine raditi prema redovnom radnom vremenu. U nedjelju na Badnjak Interspar, Leggiero bar i Tisak rade od 7 do 18 sati, Mljekara Latus i GOA ključevi od 9 do 15 sati, a ostale trgovine od 9 do 18 sati. U ponedjeljak na Božić centar ne radi, a u utorak na blagdan sv. Stjepana Interspar, Leggiero bar i Tisak rade od 8 do 14 sati dok ostatak centra ne radi.

Na kraju, istine radi, valja reći da sve te dane ne rade samo trgovci te da ima još službi koje blagdane provode radno - od dežurnih službi poput policije, vatrogasaca, liječnika, pa sve do medijskih djelatnika. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter