Trgovci prijavili 2,78 mlrd. kn više nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prva četiri mjeseca ove godine ugostitelji i trgovci prijavili su državi promet koji je za čak 2,78 milijardi kuna veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Podaci su to Porezne uprave o učincima fiskalizacije u razdoblju od siječnja do kraja travnja koji pokazuju da unatoč padu prometa u trgovini na malo, odnosno padu potrošnje,  ugostitelji i trgovci ostvaruju veći promet.

Riječ je zapravo o tome da su zbog fiskalnih blagajni prisiljeni prijaviti veći promet u odnosu na prošlu godinu. 

U ugostiteljstvu, odnosno u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića promet je veći za 431,8 milijuna kuna, dok su trgovci u prva četiri mjeseca ove godine povećali prijavu oporezivih isporuka za čak 2,35 milijarda kuna. 

U poreznoj upravi zadovoljni su i rezultatima u travnju, jer su fizičke osobe, uglavnom ugostitelji prijavili  promet za 46,12 posto veći u odnosu  na isti mjesec 2012. godine.

Veći prihod prijavljuju i oni koji su u sustav  fiskalizacije ušli od 1. travnja, pa su tako trgovci koji fiskalne blagajne imaju u posljednja dva mjeseca prikazale gotovo sedam posto veći promet, dok je on kod odvjetnika porastao za 11 posto. 

Do ovih je podataka porezna uprava došla uspoređujući PDV obrazaca kod ugostitelja i trgovaca kod kojih je je bila u nadzoru. Radi se o  5.486 fizičkih i malih pravnih osoba koje spadaju u djelatnost smještaja te pripreme i usluživanja hrane, 248 odvjetnika i 10.694 obveznika koji se bave trgovinom na veliko i malo. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter