Trgovci nece mijenjati cijene zbog PDV-a, ali dobavljaci hoce zbog goriva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako ce povecanje PDV-a s 23 na 25 posto utjecati na cijene onoga što najviše kupujemo i na što vec sada najviše trošimo - hranu, upitali smo Željka Jelenica, Puljankinog izvršnog direktora.

Jelenic navodi da ce, po novom prijedlogu zakona, jestiva ulja i masti biljnog i životinjskog podrijetla, djecja hrana i preradena hrana za dojencad i malu djecu na bazi žitarica te bijeli šecer od šecerne trske i repe umjesto dosadašnjih 23 posto imati stopu PDV-a od deset posto.

- Od 20 tisuca artikala u asortimanu Puljanke takvih je oko 300 pa ce njihove maloprodajne cijene biti snižene razmjerno smanjenoj stopi PDV-a, što na maloprodajnu cijenu iznosi 10,56 posto. Artikle kojima se PDV povecava s 23 na 25 posto, a tih je najviše, Puljanka ce ostaviti na dosadašnjim maloprodajnim cijenama te ce za dva postotna boda smanjiti svoju razliku u cijeni, veli Jelenic.

No, upozorava da, po najavama dobavljaca, u iducem periodu možemo ocekivati poskupljenje proizvoda zbog porasta troškova (za gorivo) te ce neki od njih korigirati svoje cijene upravo s 1. ožujkom. Shodno tome, eventualni porast cijena u Puljanci u predstojecem razdoblju, naglašava Jelenic, bit ce rezultat porasta nabavne cijene, a ne rezultat povecanja PDV-a.

Nakon što su iz Mercatora i Getroa najavili da nece dizati cijene, jucer su i iz Bille priopcili da rast PDV-a i poskupljenje goriva nece uzrokovati promjenu ili rast cijena u trgovackim centrima tog lanca.

Jednako tvrde i iz Kauflanda, obecavajuci kupcima da cijene, unatoc povecanju PDV-a, nece rasti barem tri mjeseca. Takoder, podsjecaju da ce, sukladno odluci Vlade, odmah smanjiti cijene ulja, šecera, šecera u prahu i biljne masti. (B. PETROVIC, M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter