Trgovci kažu da nece poskupljivati, sindikati skepticni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gorivo je svakim danom sve skuplje i izgleda da mu je samo nebo granica. Doduše, prema Vladinom poimanju, granica oko koje bismo se trebali poceti brinuti je 12 kuna, a do te cifre još uvijek imamo lufta.

No, znamo li da troškovi goriva sudjeluju, u manjoj ili vecoj kolicini, u izracunu cijena gotovo svih usluga i proizvoda, iducih dana necemo ostati imuni na dodatna poskupljenja - od gradskog prijevoza do namirnica koje svakodnevno kupujemo. Dodamo li svemu tome i povecanje PDV-a s 23 na 25 posto, od cega ce biti izuzeti samo neke vrste ulja i djecja hrana, ocito je da je pred nama vruce proljece.

Kako ce rast PDV-a i cijene goriva utjecati na ono najbitnije - cijene hrane? Prema odgovorima nekih trgovaca i proizvodaca poskupljenja zasad ipak nece biti. U Mercatoru i Getrou snizit ce se cijene onih artikala za koje se umanjuje PDV, a to su ulja, masti i djecja hrana. Ostali proizvodi, na koje ce se obracunavati PDV viši za dva postotna poena, do daljnjeg nece poskupljivati.

Odgovore na ista pitanja u utorak nismo uspjeli dobiti od nadležnih u Plodinama i Billi.

- Do daljnjega nema poskupljenja kruha, tvrdi direktor Brionke Korado Soldatic. Podsjeca da je kruh osloboden PDV-a pa po njemu nema razloga s dizanjem porezne stope dizati njegovu cijenu. Na našu opasku da na poskupljenje namirnica utjece i cijena naftnih derivata, Soldatic dodaje da bi još koji skok cijene goriva vjerojatno doveo i do poskupljenja kruha.

Sindikati su, pak, uvjereni da nam slijede poskupljenja. Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata Hrvatske smatra da ce najavljeno povecanje PDV-a, pogotovo kad je rijec o hrani koja inace ima male marže, sigurno dovesti do rasta cijena, i to osjetnog.

Dodaje da posebno opasnim smatra poskupljenje plina i struje, na koje se takoder udara s 25 posto PDV-a, a što ce, kaže, neminovno dovesti do lancane reakcije poskupljenja.

U povodu najave novog povecanja cijena goriva oglasio se Savez samostalnih sindikata Hrvatske, koji je zatražio od Vlade da smanji trošarine na benzin za deset posto. (B. PETROVIC, M. VERMEZOVIC IVANOVIC, B. ŽIŽOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter