Trgovacki sudovi usko grlo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ministarstvo pravosuda poduzet ce brojne mjere kojima ce povecati djelotvornost pravosuda i tako pomoci radu hrvatskih poduzetnika, u sklopu premijerkinog programa gospodarskog oporavka", najavio je ministar Ivan Šimonovic na rucku sa stotinjak poslodavaca, koji je organizirala njihova udruga HUP. Tim potezima ubrzat ce se rad Opcinskog suda u Zagrebu i trgovackih sudova, koji su najvece usko grlo u pravosudu, dodao je ministar pravosuda.

"Tvrtke koje ne placaju racune posežu za obijesnim parnicenjem na trgovackim sudovima da bi izbjegle podmirivanje obveza. Od toga cemo ih odvratiti uvodenjem dodatne, visoke pristojbe koju ce platiti u državni proracun ako izgube parnicu", najavio je Šimonovic.

Nece više biti ni ping-ponga izmedu prvostupanjskog i drugostupanjskog trgovackog suda, koji je nižem sudu znao vracati neku odluku na razmatranje. Viši sud, kaže ministar, bit ce dužan sam donijeti pravorijek. Radi djelotvornosti, broj trgovackih sudova u Hrvatskoj smanjit ce se na cetiri - u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Nažalost, vlasnicima tvrtki koji ne placaju svoje dugove ne može se zabraniti otvaranje novih tvrtki jer bi to bilo protiv europske pravne stecevine, rekao je Šimonovic, neizravno komentirajuci nedavnu najavu ministra financija da Vlada razmatra mogucnost da neplatišama onemoguci registraciju novog poduzeca.

Možemo, kazao je, samo postrožiti financijsku kontrolu nad neplatišama te ih obavezati da pri registraciji nove tvrtke daju podatke jesu li staru ostavili u dugovima.


Podijeli: Facebook Twiter