Trgovacki sud u Pazinu pred ukidanjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danak racionalizaciji sudova u Hrvatskoj, po najnovijem Vladinu prijedlogu Zakona o podrucjima i sjedištima sudova koji bi se primjenjivao od 1. sijecnja 2012., dat ce i Istra - predloženo je ukidanje Trgovackog suda u Pazinu i njegovo pripajanje istovrsnoj rijeckoj pravosudnoj instituciji.

Županijski sud u Puli nije se našao u Vladinim škarama. Vladin je cilj da umjesto 21 djeluje 15 županijskih sudova, dok se s 13 na sedam (Bjelovar, Osijek, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb) svodi broj trgovackih sudova. Osim pazinskog ukidaju se trgovacki sudovi u Karlovcu, Sisku, Dubrovniku, Šibeniku i Slavonskom Brodu.

Podsjetimo, u prvoj fazi racionalizacije prekršajnih i opcinskih sudova Istra je vec dala svoj obol jer su Prekršajni i Opcinski sud u Buzetu pripojeni sudovima u Pazinu, kao i Prekršajni sud iz Labina. Dok im se u Pazinu ne osiguraju svi uvjeti za rad (prostorni uvjeti i tehnicka opremljenost), a krajnji rok za to je 2019. godina, i dalje djeluju na starim adresama, kao stalne službe izvan sjedišta sudova. Racionalizacija je pocela 2008., kada je 115 opcinskih sudova srezano na 67, a iduce godine je smanjen i broj prekršajnih sudova, sa 106 na 63.

Ista godina - 2019. - predložena je kao krajnji rok za racionalizaciju mreže županijskih i trgovackih sudova te osiguravanje svih uvjeta za njihov rad, za što treba, procjenjuje se, 45,2 milijuna kuna od iduce godine do 2019. Dinamiku racionalizacije bi, po zakonskom prijedlogu, odredivao ministar pravosuda. U meduvremenu ce pripojeni sudovi djelovati kao stalne službe županijskih i trgovackih sudova izvan njihovih sjedišta.

Zakonskim prijedlogom je planirano i osnivanje cetiri upravna suda (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek) te Visokog upravnog suda za rješavanje upravnih sporova, koji bi s radom poceli iduce godine. (Selvina BENIC)

PROCITALI STE IZVOD IZ CLANKA KOJI U CIJELOSTI DONOSI TISKANO IZDANJE OD SUBOTE

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter