Trgovački sud se vraća u Pazin

Trgovački sud u Pazinu (D. M.)
Trgovački sud u Pazinu (D. M.)

Minulog tjedna ministar pravosuđa Orsat Miljenić je predstavio plan reorganizacije pravosudnog sustava koji bi trebao od siječnja iduće godine značajno reducirati broj općinskih sudova i državnih odvjetništava te poručio kako će građani i dalje imati jednako dostupne, ali i znatno efikasnije sudove.

Na sastanku na kojemu je u Ministarstvu pravosuđa 15. siječnja sudjelovao i predsjednik Županijskog suda u Puli Iztok Krbec ministar pravosuđa prezentirao je prijedlog reorganizacije sudske i državnoodvjetničke mreže na način da se u cijeloj zemlji ukidaju manji, općinski sudovi. U Hrvatskoj će ostati raditi 15 županijskih sudova dok će općinski sudovi s tek nekoliko sudaca i manjim brojem predmeta biti pripojeni većim sudovima.

Za Istru to znači da će na području djelovanja Županijskog suda u Puli djelovati Općinski sud u Puli koji će pokrivati područja svih općina i gradova u Istri. Drugim riječima, sadašnji općinski sudovi u Bujama, Labinu, Poreču, Pazinu i Rovinju nastavljaju raditi, ali ne više kao samostalni sudovi već kao stalne službe ili područni sudovi Općinskog suda u Puli.

Predsjednik Županijskog suda u Puli Iztok Krbec kao i predsjednica Općinskog suda u Puli Sonja Bulić pozdravljaju najavljenu reformu koja će, između ostalog, pridonijeti ravnomjernijoj raspodjeli posla.

Ukoliko Sabor izglasa predložene izmjene spomenutih zakona općinski sudovi u Istri, izuzev pulskog, prestaju kao samostalni postojati 1. siječnja 2015. godine. (M. KOŠTA)

Trgovački sud se vraća u Pazin

Od iduće godine u Pazin bi se ponovno trebao vratiti Trgovački sud čije je sjedište prije tri godine prebačeno u Rijeku. Takav je potez bivša HDZ-ova Vlada obrazlagala racionalizacijom sudačke mreže i smanjenjem troškova dok sadašnja vlast u sklopu reforme pravosuđa najavljuje novi izmijenjeni Zakon o područjima i sjedištima sudova po kojem bi se sjedište i nadležnost tog suda vratilo na teritorij Istarske županije. Zasad je poznat tek nacrt Zakona koji još treba proći saborsku proceduru, no na snagu bi trebao stupiti s prvim danom siječnja 2015. godine.

Ova je vijest razveselila IDS-ovog saborskog zastupnika Valtera Boljunčića koji je u travnju prošle godine zatražio izmjene i dopune Zakona upozoravajući da sud u Pazinu ispunjava sve kriterije za ostanak.(D. B. P.)

OPŠIRNIJE ČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU   


Podijeli: Facebook Twiter