Trgovački lanci godišnje bace 400 tisuće tona hrane!

Krajem godine u Puli se otvara prva socijala samoposluga u Istri
Krajem godine u Puli se otvara prva socijala samoposluga u Istri

I dok brojne obitelji svakodnevno prebiru po novčaniku ne bi li skupile koju kunu za kakav-takav ručak, u Hrvatskoj se godišnje baca i do 400 tisuća tona hrane. Svakodnevno slušamo vijesti o gladnoj djeci čiji roditelji nemaju novaca da im plate užinu u školama no ipak se i dalje u Hrvatskoj po osobi baci od 70 do 90 kilograma hrane, a svaki peti stanovnik živi na rubu siromaštva.

Ove poražavajuće statistike dokaz su i nefunkcioniranja sustava o doniranju hrane. Iako su hrvatski trgovci od lani oslobođeni plaćanja PDV-a na doniranu hranu, sustav definitivno još nije zaživio pa se hrana, umjesto da završi na stolovima potrebitih, i dalje baca u ogromnim količinama. Od lani je na snazi  i Pravilnik o doniranju hrane kojim se željelo potaknuti donatore na darivanje hrane kako ne bi plaćali njezino uništenje te kako bi pokazali socijalnu odgovornost i društveno odgovorno poslovanje. No čini se da se stvari jedva miču s mrtve točke o čemu svjedoče i iskustva humanitaraca koji mahom potvrđuju da hrana iz trgovačkih centara i dalje završava u smeću.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić potvrđuje da na području Pule itekako postoji potreba za doniranom hranom, potvrđujući da suradnja s velikim trgovačkim lancima još nije zaživjela.

- Pravilnik nalaže da se svi primatelji donacija moraju registrirati za donatore, a donatori koji žele biti oslobođeni PDV-a, to mogu biti ukoliko doniraju nekome tko je u registru. Mi smo konkretno imali nekoliko poziva iz Mullera koji je darivao slatkiše koje smo donirali dječjem domu Ruža Petrović, a nedavno smo dobili veliku donaciju žitnih pahuljica Vivera. Imamo dobru suradnju s Carinskom upravom Pula koja kada zapljeni robu, ne nosi je na uništavanje, već je doniraju nama, kazala je Vekić potvrđujući da GDCK Pula nije primao donacije iz trgovačkih centara, a nije joj poznato tko ostvaruje suradnju s trgovačkim lancima. Što se tiče broja potrebitih u Puli kojima bi svaki oblik pomoći itekako dobro došao, Vekić potvrđuje da u prihvatilištu imaju 11 beskućnika, a više od sto ljudi svakodnevno dolazi na objed u pučku kuhinju.

Dobra suradnja

- Samo u Puli živi od 150 do 170 obitelji od kojih mnoge imaju više djece, a kojima svaki mjesec doniramo paket s osnovnim živežnim namirnicama. Svi ti paketi bi se itekako mogli dopuniti donacijama koje bi davali trgovački lanci, potvrdila je Vekić.

Predsjednik Udruge Naš san njih osmjeh Igor Loparić veli da njihova udruga unazad pet godina ima dobru suradnju s centrima što se tiče prikupljanja donacija kupaca u sklopu centara koji na ulazu doniraju namirnice u košare udruge. Udruga je ujedno dio mreže hrane koja je nastala iz inicijative za ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

- Pravilnik o doniranju hrane je donesen u listopadu 2015. godine i već tada smo pretpostavljali da će trebati vremena da kompletni sustav zaživi. Paralelno smo se nadali da će se ipak nešto promijeniti jer svih ovih godina mnogi su se vadili na to da neće donirati jer plaćaju PDV. Sada kada to ne trebaju činiti i dalje pomaka nema. Strašno zvuči podatak da se u Hrvatskoj godišnje baci 400 tisuća toma hrane! Od stupanja na snagu Pravilnika, donirano je hrane u vrijednosti od 4 milijuna kuna, što je jedna kuna po stanovniku, što je poražavajuće malo za godinu dana, kaže Loparić. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter