Trgovački lanci daruju hranu siromašnima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mercator Hrvatska odlučio je slijediti primjer svoje matične kompanije u Sloveniji te i u Lijepoj Našoj pokrenuti akciju "Viškovi hrane", odnosno dijeliti siromašnima namirnice kojima toga dana istječe rok trajanja, a još su uvijek zdravstveno ispravne.

Projekt će zaživjeti kada se dogovore sve pojedinosti o preuzimanju te distribuciji hrane jer je potrebno uskladiti sve aktivnosti sa zakonskim regulativama, ističu u toj trgovačkoj tvrtki.

Riječ je, navode, o hrani koja se dnevno priprema na prodajnom mjestu (primjerice, pečeno meso, pakirano svježe voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, peciva, kolači…), koja je zdravstveno ispravna i koja bi se poklanjala istog dana kada je i pripremljena. Ako je riječ o donaciji čija vrijednost ne premašuje dva posto ukupnog godišnjeg prihoda, na nju se, po Zakonu o porezu na dobit, ne plaća porez, napominju u ovom trgovačkom lancu.

Hranu kojoj istječe rok trajanja, a koja je još uvijek zdravstveno ispravna, daruju i Lidl, Kaufland te Spar. (piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter