Trgovacka kriza u Trstu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos popustima, promidžbenim aktivnostima te raznim pokušajima promjene strukture trgovacke mreže u korist kvalitetnije ponude, Trst nikako da povrati pozitivan trend. Naprotiv, pad prometa je sve izraženiji, što povlaci smanjenje broja ducana i tvrtki.

Udruga tršcanskih trgovaca Confcommercio iznijela je podatak da je u prvih devet mjeseci ove godine trgovacka mreža ostala bez 225 trgovackih poduzeca. Naime, u tom razdoblju 705 poduzeca raznih profila prestalo je s radom, a tek je njih 480 u tom istom razdoblju zapocelo s radom. Dakle, saldo je negativan i potvrduje da je Trst grad s poprilicnim problemima jer taj saldo znaci konkretno da je oko 500 djelatnika ostalo bez posla.

Inace, Trst je grad koji ima i turisticke ambicije, no ni u tom segmentu ne cvjetaju ruže: od sijecnja do rujna ove godine zabilježeno je zatvaranje 106 turistickih objekata, mahom restorana, kafica i malih hotela, dok je tek 88 njih u tom razdoblju zapocelo aktivnost. Kad se sve zbroji ispada da je Trst u turizmu tanji za 18 poduzeca koja su se bavila turistickom ponudom.

Predsjednik tršcanske Gospodarske komore Antonio Paoletti je izjavio listu Il Piccolo da ce negativni podaci biti izraženiji do kraja godine jer su listopad i studeni izuzetno osjetljivi mjeseci za poslovanje. Inace, i letimicni pogled na stanje u tršcanskim ulicama potvrduje iz dana u dan da kupaca iz Slovenije i Hrvatske gotovo da nema.


Podijeli: Facebook Twiter