Trg slobode i Garibaldijevu ulicu uredit će sredstvima EU

Zgrada kina na dnu Trga slobode (Milivoj MIJOŠEK)
Zgrada kina na dnu Trga slobode (Milivoj MIJOŠEK)

Projekt "Rural Design 2", u kojem je Grad Vodnjan nakon uspješno odrađenog prvog projekta istog naziva i opet vodeći partner, prošao je primarnu provjeru i ušao u grupu za evoulaciju. Vodnjan sudjeluje s više partnera, a na svom bi terenu povučenim sredstvima rekonstruirao i život udahnuo Trgu slobode te kratkoj Ulici Garibaldi koja ga povezuje s Narodni trgom. 

Rural Design

Ova projekt punog naziva "Konkretizacija vizualizacije i revitalizacija područja kao održivo unapređenje prostornog planiranja", kao i lani okončan prvi "Rural Design" vođen u sklopu Operativnog programa Slovenija-Hrvatska, uz Vodnjan okuplja istarske općine Svetvinčenat i Sv. Lovreč te slovensku Cerknicu i Metliku. Sada im se pridružuju i vodnjansko komunalno poduzeće Castelier te javna ustanova iz Slovenije Notranjski regijski park. Iznos koji su svi partneri zajedno kandidirali je 1,087 milijuna eura, dok je prethodni istoimeni projekt vrijedio 393 tisuća eura. Predviđeno vrijeme provedbe je 24 mjeseca. 

- Vodeći smo partneri bili i u projektu "Rural Design 1", uspješno smo ga završili, sva su sredstva isplaćena, tako da imamo velike šanse da nam prihvate i ovaj projekt, rekao nam je Ezio Pinzan, pročelnik gradskog odjela za gospodarstvo i EU projekte. 

Lani je dobivenim sredstvima, a vodnjanski je udio iznosio 98 tisuća eura, postavljena turistička urbana i pješačka signalizacija na više od 70 lokacija, odnosno 350 tabli. Sada su apetiti nešto veći pa s 206 tisuća eura, na koliko računa gradska uprava od "Rural Designa 2", planira realizirati kompletno uređenje djela najuže gradske jezgre. 

- Ulica Garibaldi, a potom i trg u nastavku, svojevrsna su mračna zona na rubu Place, za razliku od stalih ulica koje izlaze s Narodnog trga. Ako se isfinancira projekt, slijedi potpuna rekonstrukcija, dakle od Place sve do starog kina. Uređenje podrazumijeva postavljanja kamenog pločnika, podnu rasvjetu, pametnu klupu i tako dalje, rekao je Pinzan. 

Castello na čekanju

Inače, deset je godina proteklo otkako se najavljivala cjelovita rekonstrukcija središta Vodnjana, točnije Narodnog i Župnog trga te ulice Castello. Kao podloga poslužilo je idejno rješenje zagrebačkog arhitekta Nenada Fabijanića, pobjedničko s natječaja iz 2002. godine, no do danas od realizacije nije bilo ništa. U planove o raskošnom popločavanju jezgre Vodnjana u više razina u međuvremenu se umiješala i opća kriza, novca je za takve poduhvate bilo sve manje pa je i s vremenom ideja stavljena po strani. Aktualizirala se opet nakon što se pokazalo da Grad Vodnjan, realizirajući niz projekata, zna kako doći do bespovratnih europskih sredstava. No, Placa, Ulica Castello, koja uz atraktivnu palaču Betticu vodi do crkve sv. Blaža, i Župni trg morat će pričekati neki natječaj još izdašnijeg fonda nego je to "Rural Design". 

Mada Fabijanićevo rješenje nije obuhvaćalo sada aktualni Trg slobode i kratku i usku Garibaldijevu, nedavno je gradonačelnik Klaudio Vitasović najavio da će se trg na kojem se nalazi zgrada tržnice i starog kina te uličica urediti na način da bude uklopljiva u rekonstrukciju Place u budućnosti. (Zvjezdan STRAHINJA)

 

  

 

 


Podijeli: Facebook Twiter