Trg odmah postao okupljalište mladih i starijih

Ilustracija (G. Šebelić/CROPIX)
Ilustracija (G. Šebelić/CROPIX)

Još uvijek su Verudom prisutni prekrasni dojmovi s otvaranja novouređenog modernog Trga kralja Tomislava. Pozitivna energija koja je ispunila trg u ponedjeljak navečer na otvaranju prelijeva se i na naredne dane tjedna, Verudeži se ne osvrću na "hejtere" kojima ništa ne odgovara, već istinski uživaju u "svom" novom javnom prostoru pretvarajući ga u novo veliko okupljalište mladih i starijih.

Samo pozitiva

Svega jednu večer nakon otvaranja trga ispunili su Verudeži, i stanovnici okolnih kvartova, "kraljevski trg". Djeca na dijelu igrališta i fontane, pod budnim okom roditelja u "gledalištu", kao i starije populacije koja je u hladu prebirala po susjedskim problemima znajući da se samo od korijena može početi rješavati globalna situacija. A u isti tren budno paze da se na trgu poštuje "red i disciplina", općenito, naši "penzići" najbolji su čuvari javne imovine.

Svi oni nastavili su, od večer ranije, okupljanje na trgu u pozitivnom ozračju. Došli su se Verudeži na miru, bez gužve, uvjeriti da su nakon pola stoljeća prašine i blata dobili prekrasan prostor u kojem uistinu mogu guštati.

- Živo je, lijepo, veselo. Kako stanujemo ovdje svakodnevno smo "nadzirali radove" na trgu i baš je ispao lijep. Otvaranje je bilo izvanredno, a večer kasnije baš guštamo. Djeca se igraju i izvode "ludorije", stariji sjede i pričaju, mnogo ljudi se samo šeta, vidi se da su ga odmah prihvatili i da je trg zaživio, kaže nam kolegica Ksenija koja je u toplo predvečerje uživala sa sinovima Neom i Riom na "svom" trgu.

Naravno, danju, pod najjačim suncem, još friške bijele kamene ploče blješte. Treba se strpjeti dok vegetacija ne izraste, vjerojatno će se i dodatno bilja zasaditi.

Parkiranje po trgu

Doduše, čak ni pulski "penzći" ne stignu na sve paziti, pogotovo ne na one koji smatraju da mogu automobil ostavljati svugdje, ne mareći na učinjeno. Vjerojatno će uvijek biti onih koji uistinu misle da je trg njihov pa mogu raditi što žele, a na taj način trg neće dugo izdržati u svom sjaju. Susjedi, stanari okolnih zgrada na trgu, ipak brzo sve evidentiraju pa tako jutro nakon otvaranja trga kada se punto parkirao van parkirališta, umjesto na prazno parkirno mjesto dva metara pored. Ako ništa drugo barem na društvenim mrežama izaziva osudu. U realnosti, ne bi bilo zgorega angažirati barem jednog komunalnog redara, koji bi ovakve masno kažnjavao. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter