Trg kralja Tomislava po projektu Studija BF

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonačelnik Boris Miletić u proteklih je 40 dana usvojio 33 akta od kojih se mnogi tiču organizacije i održavanja manifestacija u kolovozu i početkom rujna. Među najvažnijim odlukama su usvajanje prijedloga izvršenja gradskog proračuna za prvu polovicu godine, definiranje konačne Liste prvenstva za davanje gradskih stanova u najam uz zaštićenu najamninu te odabir idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga kralja Tomislava.

Prvu nagradu za uređenje tog trga (između šest radova pristiglih u zakonskom roku), koja nosi 52.500 kuna, ocjenjivački sud dodijelio je Studiju BF, iza kojeg stoji autorski tim Zoran Boševski, Boris Fiolić, Petra Galić, Željko Golubić i Janko Vekić. Drugu nagradu i 32.250 kuna dobio je Metro cubo iza kojeg je projektni tim u sastavu Željko Mohorović, Iva Buljan, Ana Grbac sa suradnicima Emilom Stijepčićem, Brankom Božić i Ivanom Mohorović, dok je 3D vizualizacije radio Nenad Kraljić. Treća nagrada u iznosu od 20.250 kuna pripala je autorima Ivi Letilović i Igoru Pedišiću sa suradnicima Domagojem Diklićem i Matejom Požegom. Natječaj je provelo Društvo arhitekata Istre.

Prvonagrađeni Studio BF izradit će projektno-tehničku dokumentaciju prema kojoj će se trg urediti. No, natječajno povjerenstvo je odredilo smjernice nagrađenom autoru kako bi se izvedba racionalizirala i optimizirala za najveću neuređenu površinu na Verudi. Naime, odabrano rješenje sadržavalo je rješavanje parkiranja u podzemnoj garaži zgrade tržnice, što značajno poskupljuje projekt pa je jedna od glavnih smjernica povjerenstva da se parkiranje riješi u okruženju tržnice.

Svi pristigli radovi javnosti bi trebali biti prezentirani za otprilike mjesec dana.

Gradonačelnik je usvojio i odluku o nastavku projekta Dolcevita, uređenje pročelja u starogradskoj jezgri sredstvima spomeničke rente i drugih prihoda gradskog proračuna. Na red je došla zgrada na adresi Kapitolinski trg 10. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter