Trg bana Jelacica pod opsadom pcela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest do osam tisuca urojenih pcela u poonedjeljak je oko 16 sati i 15 minuta ateriralo na rasvjetni stup u samom centru Zagreba, odnosno na Trgu bana Jelacica. Pcele u potrazi za novim staništem prvi je zamijetio obližnji sladoledar Augustin Djakovic te odmah nazvao Službu 112 koja je potom alarmirala dežurne pcelare.

- Zagrebacke pcele na pragu su svjetske senzacije. Naime, diljem svijeta pcelinje zajednice izumiru i troše se deseci milijuna dolara da bi se utvrdilo zašto. Ako nema pcela, nema ni oprašivanja, što automatski znaci 35 posto hrane manje. Unazad dvije godine shvatili smo da ih je u Zagrebu sve više i više, one tu uspješno žive. Prošle godine imali smo 172 intervencije, a ove godine više od 50, kazao nam je Damir Rogulja, koordinator zagrebackog Pcelarskog dežurstva.

Rijec je o sivoj pceli, odnosno Apis mellifera carnici, od koje ljudima ne prijeti velika opasnost. - Izuzetno su pitome i medonosne. Istina, ako ih se pritisne, mogu se uznemiriti, ali to je neusporedivo s osom zemljaricom koje je u Zagrebu takoder sve više i koja je izuzetno opasna i agresivna. Pretpostavljamo da pcele u gradu uspijevaju, jer nema pesticida ni kontakta s pcelarima, koji im uzrokuje stres. Pobjegle su u grad i tu pronašle slobodu, zakljucio je Rogulja.

Njegov kolega Vladimir Jarni pomeo je cetkom pcelinju maticu s posude za cvijece obješene na rasvjetnom stupu te je položio u posebnu kutiju, u koju su za par sati ušle sve pcele, slijedeci miris matice.

- Danas smo imali vec desetak intervencija. Uklonio sam dva velika roja, u svakom je bilo barem 25 tisuca pcela. Ovo je treci lijepi dan, pa ih to izvlaci van, kazao je Jarni, koji je pcele odnio u svoj pcelinjak izvan grada. Citava akcija privukla je veliki broj gradana, a mjesto dogadaja osigurala je i policija.


Podijeli: Facebook Twiter