Trevižan: Tražimo prijelaznih pet godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici udruga profesionalnih ribara iz Istre odbacuju ocjenu po kojoj su zatvaranjem poglavlja o ribarstvu u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom potpuno zašticeni vitalni interesi na Jadranu te interesi hrvatskog ribarstva i ribara.

"Sve u ovom trenutku izgleda lijepo i bajno, no mi u našim udrugama ne raspolažemo nikakvim dokumentom te nismo upoznati sa sadržajem", izjavio je predsjednik udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum iz Umaga Daniele Kolec.

Najavio je da ce istarski ribari od nove Vlade zatražiti da Hrvatski sabor ukine Sporazum o malogranicnome prometu i suradnji (SOPS) iz 1996. godine, a ako se to ne dogodi, kako je rekao, moguci su novi nemiri na moru kao prije šest-sedam godina.

"Žalosno je što još ništa nije regulirano, i to ce zasigurno donijeti probleme i nove komplikacije ribarima", rekao je Kolec.

Predsjednik udruge profesionalnih ribara Istarski ribar iz Pule Radovan Simic nije htio komentirati zatvaranje poglavlja o ribarstvu jer, kako je rekao, "uopce ne zna što je potpisano, a službeno još nije ništa dobio i sve što zna su informacije iz medija".

"U cijeloj prici najviše me pogada odluka Vlade koja je uzela obvezu o zbrinjavanju 13.000 tzv. malih ribara od kojih ce jedan dio prijeci u profesionalne ribare", rekao je savudrijski ribar i bivši clan Ceha ribara Hrvatske Danilo Latin, koji to smatra nepojmljivim. On, naime, misli da u ovom trenutku na Jadranu ima previše ribara te da se "primjenjuju nove zakonske odredbe o zaštiti ribljeg fonda, a istodobno se povecava broj ribara".

Istarski ribari bi još pet godina mogli ribariti kocama do milju i pol od obale, izjavio je predsjednik Ceha ribara Istre Tonci Trevižan. Po njegovim rijecima, ribari koji love povlacnim alatima, odnosno ramponima i kocama, po svemu sudeci, nece morati loviti na tri milje od obale kao što propisuje Zakon Europske unije.

"Povelja o izlovu ribe u Mediteranu koja je potpisana godinama unazad zahvatit ce i hrvatske ribare kad-tad. No, sada kad je još jedno hrvatsko poglavlje prije ulaska naše zemlje u EU dovršeno, ribari još uvijek ne znaju što ih ceka. Ne znamo hoce li kocari morati ribariti na tri milje, a ne više na do milju od obale kao dosad. Medutim, kako smo upoznati u resornom ministarstvu, postoji velika vjerojatnost da se uspostavi svojevrsno prijelazno razdoblje od pet godina u kojem bi ribari povlacnim alatima mogli ribariti na milju i pol od obale.

To smo zatražili od našeg ministarstva i cini se da smo na dobrom putu. Ovo prijelazno razdoblje bi zasigurno pomoglo da se neki ribari ne odluce na zatvaranje posla. Naime, u trenutku kada ce kocare potjerati na tri milje od obale zasigurno ce mnoge kolege zatvoriti obrte i prodati brodove. Jer vec sada ionako mizeran ulov ne garantira opstanak naše branše", istice Trevižan.

Ovakvim tempom i s ovakvim zakonima ribara ce u Istri, ali i drugdje na Jadranu, biti sve manje iz jednostavnog razloga što se ne isplati raditi za tako malo novca, zakljucio je Trevižan.


Podijeli: Facebook Twiter