Trevižan: Neka Talijani plate ribolov u našim vodama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija predložila je Hrvatskoj uspostavljanje gospodarske zone na Jadranu za bolju kontrolu granica i izlova ribe. Što bi to u konkretnom slučaju značilo za hrvatske ribare te hoće li se s tom idejom složiti naši "morski" susjedi pitali smo Tončija Trevižana, predsjednika Ceha ribara Bujštine i člana ceha ribara pri HOK-u u Zagrebu.

Po njegovim riječima, gospodarski pojas je s jedne strane dobar za Hrvatsku jer bi time kontrolirala tko i koliko izlovljava u našim vodama, dok s druge strane ne vidi koji bi interes u tome imali naši ribari.

- Kad smo to tražili od Talijana i Slovenaca blokirali su nam pregovore. Kad smo proglasili ZERP tadašnji premijer Ivo Sanader je morao popustiti pred pritiscima Europe i ništa se nije moglo poduzeti po pitanju gospodarskog pojasa. Slovenci su tada rekli da mi time prejudiciramo granicu na moru, a Talijani su imali interes da i dalje rade na našoj polovici Jadrana.

Tada je Vlada Ive Sanadera proglasila ZERP, što se nije odnosilo na Slovence i Talijane jer su bili u EU-u. Sada kada imamo zajedničku ribarsku politiku EU-a, Europska komisija nam predlaže da stavimo u funkciju gospodarski pojas da bismo mogli zarađivati od toga. To znači da ako bi Slovenci i Talijani željeli ribariti u našem dijelu Jadrana, onda bi to trebali i platiti. Cijena bi se formirala po toni ribe. Talijani bi nama tako mogli platiti do 130 milijuna eura godišnje.

Za uspostavljanje nadzora na moru, kao što je obalna straža i slično, RH bi dobila oko 200 milijuna eura, kaže Trevižan.

Zaključuje da hrvatski ribari vjerojatno ne bi išli ribariti u talijanske vode, dok je sasvim sigurno da Talijani i te kako žele ribariti u našim vodama, jer imamo daleko više ribe. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter