Treviso: Velika izložba o Tibetu


Najveća izložba o Tibetu ikada upriličena u ovim krajevima od 20. listopada pa sve do 2. lipnja 2013. možde se pogledati u talijanskom gradu Treviso u izložbenom prostoru Casa dei Carraresi. To je prva tako velika izložba koja je upriličena izvan kineskog teritorija, a koja obuhvaća tematiku Tibeta, s čak 300 vrlo vrijednih eksponata iz razdoblja od 14. stoljeća do današnjih dana.

Nakon više od dvije godine arheoloških istraživanja u tibetanskim gradovima Lhasa, Shigatze i Gyantze, te odabira predmeta u Nacionalnom muzeju Peking, Adriano Madaro, kustos izložbe odabrao je sve eksponate prema itinereru koji će dočarati razne povijesne, vjerske, umjetničke i etničke osobnosti Tibeta i njegovog naroda. Dio izložbe u potpunosti je posvećen povijesnim mijenama koje su se ovdje dešavale kroz stoljeća, od Džingis-kana naovamo. Izložene su razne zemljopisne karte, dokumenti, darovi koje su razne dalaj-lame donosile pekinškim carevima, kao i kipići koji simboliziraju budizam.

Veliki dio izložbe čine i budistička božanstva, te značajan broj statua i vjerskih prikaza njima posvećenim, tako da se može i posjetiteljima objasniti način življena na Tibetu, s naglaskom na religiju, odnosno na budizam. Izložba prikazuje i bit budizma tijekom raznih svetkovina. Naravno, ne nedostaju niti priče posvećene Siddharti, ritualnim svečanostima u manastirima te odjeća koju koriste budistički svećenici.

Izložba prikazuje sve aspekte tibetanskoga života kroz razne epohe, s fokusom na razne vidove umjetnosti, kao i na religiju, povijest...

Otvorena je ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 9 do 19 sati, srijedom od 9 do 21, te petkom, subotom i nedjeljom od 9 do 20 sati. Ulaznica košta 13 eura (uračunat audiovodič), a za skupine cijena ulaznice iznosi 11 eura. (Priredila Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter