Trening CK-a na Mirni: Pitka voda u katastrofama

Rad na pročistaču vode - trening Crvenog križa na Mirni (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Rad na pročistaču vode - trening Crvenog križa na Mirni (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Kod Tombasina u dolini Mirne u tijeku je trodnevni trening za pripadnike interventnih timova Hrvatskog Crvenog križa i Društva Crvenog križa Istarske županije. Trening za rad na pročistaču vode namijenjen je pripadnicima jedinica za osiguranje pitke vode u katastrofama i drugi je od ukupno četiri modula organiziranih na nekoliko lokacija u Hrvatskoj i Austriji. Polazi ga osamnaest članova interventnih timova iz cijele Hrvatske, među njima i dvoje iz Istre.

- Kada se dogodi katastrofa većih ili manjih razmjera, pogotovo poplava, uvijek je problem kako osigurati pitku vodu. Zagađena voda predstavlja veliku vjerojatnost širenja zaraza, pa je osiguranje pitke vode zapravo prevencija širenja zaraznih bolesti. HCK se jedini u Hrvatskoj bavi tom problematikom. Ima četiri mobilna filtera na kojima je zadnjih sedam, osam godina educirano stotinjak volontera. Neki od njih bili su u misijama u Sudanu, na Haitiju, Keniji, Paragvaju…, izjavio je Ivan Usmiani, djelatnik HCK-a, Službe za pripremu i odgovor na katastrofe i izvanredne situacije.

Voditelji treninga su volonteri i djelatnici hrvatskog i austrijskog Crvenog križa s višegodišnjim iskustvom u međunarodnim misijama. Osim teorijskih znanja, trening se sastoji i od praktičnog rada na pročistaču TWA& Berkefeld, koji može proizvesti do 5.000 litara pitke vode u jednom satu.

Istovremeno će u kampu na Mirni boraviti i petnaestak od ukupno 36 pripadnika interventnog tima županijskog Crvenog križa. Sudjelovat će, rekla je ravnateljica DCKIŽ-a Elza Damijanić, u nekoliko treninga iz ciklusa osnovne obuke, poput procjena potreba, osiguranja smještaja, osiguranja pitke vode i promicanja higijene u slučaju katastrofa, korištenja GPS-a i osnova kartografije. Teoretski dio odradit će u prostorima buzetskog Crvenog križa, a praktični u kampu i u okolici Buzeta (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter