Trendovi u interijerima - za i protiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Noviteti na tržištu opreme interijera mijenjaju se vrlo brzo te je teško biti u potpunosti dosljedan svemu što se namece kao trend. Ipak, trendovi osim samog dizajna, boja i materijala, predstavljaju i nove koncepcije stanovanja, koje su redovito uskladene s vremenom u kome živimo.

Užurbanost, pomanjkanje stambenih kvadrata u odnosu na stvarne potrebe, mogucnost jednostavnog održavanja te maksimalna udobnost, namecu trendove suvremenog stanovanja. Ukoliko se trend promatra kao stil života prilagoden stvarnim potrebama, onda on zaslužuje dosljednost, a sam nacin njegovog pretvaranja u "djelo" može biti u razlicitim stilovima, materijalima ili bojama. Slijediti dizajn ili koncepciju stanovanja – razliciti su stavovi, pristupi kao i mogucnosti, ali odluka temeljena na promišljenim elementima zasigurno ce vas dovesti do pravog odabira.



Najnoviji trendovi u opremanju dnevnog boravka izraziti naglasak stavljaju na udobnost, mobilnost i multifunkcionalnost. Ovo su svakako poželjne karakteristike, koje osiguravaju bolju kvalitetu stanovanja. Ovako interpretirani i prihvaceni trendovi, poželjni su i preporucljivi za prostor u kome najviše boravimo, družimo se i opuštamo.

Najnovije koncepcije stanovanja, spavacoj sobi pridružuju dodatne sadržaje osim samog spavanja i odmaranja. Integrirani prostor garderobe, tv uredaj, police za knjige, radni stol, sofa za odmaranje, sprave za vježbanje kao i mnogi drugi elementi, postaju sastavni dio ovog prostora. Spavaca soba postaje mjesto aktivnog dogadanja, pa time iskorištenost prostora i sadržaja unutar zadane kvadrature postaje kvalitetnija.



Ovakva su rješenja osobito prakticna u manjim stanovima gdje se prije nastojalo stvoriti odvojeni prostor za smještaj kreveta. U ovakvim koncepcijama, on postaje ravnopravan element opremanja te se funkcije dnevnog boravka i spavace sobe preklapaju. Bez dodatnih pregrada te logicnom i atraktivnom postavom elemenata, prostor ostaje nenarušen u svojoj stvarnoj velicini, prozracnosti i prirodnoj osvijetljenosti.

Moderne kuhinje su i dalje prostor za pripremanje hrane, ali zbog svoji iznimnih estetskih vrijednosti i dekorativni element koga nikako ne treba sakrivati vec istaknuti u prostoru. Ovakve kuhinje prerastaju preko integrirane blagovaonice u prostor dnevnog boravka te se ponovo javljaju izvanredne mogucnosti za maksimalnom iskoristivošcu i povezanošcu prostora. Na ovaj su nacin pojacani prostorni doživljaji, a ukucani se drže na okupu bez obzira na aktivnost koju trenutno obavljaju – priprema objeda, odmaranje ili rad. Osim funkcionalnih, ovakva rješenja nude i socijalne aspekte promatranja kvalitete stanovanja, jer se obitelj nastoji držati na okupu.



Osim logicnih i prihvatljivih koncepcija stanovanja, trendovi nude stilove uredenja, boje, materijale, vrstu rasvjete itd. Igra trendovima zasigurno je atraktivna, ali mnogima nedostupna. Ne patite za doslovnim pracenjem trendova u ovom dizajnerskom smislu, jer ih ne možete osigurati u vlastitom prostoru zbog manjka kvadrata ili financijskih sredstava. Trend uvijek možete provuci kroz detalje – boje pojedinih zidova, ukrasne predmete, rasvjetna tijela, prostirke, prekrivace, jastucice ili zastore. Ovakve cete elemente puno jednostavnije i jeftinije prilagoditi trendu nego npr. garnituru za sjedenje ili stol i stolice za blagovanje.

Trendove ne slijedite u slucaju kada u njima niste prepoznali stvarne vrijednosti, koje podižu kvalitetu stanovanja ili vizualne efekte u prostoru. Opremanje stambenog prostora, koji ce služiti prvenstveno za pokazivanje drugima, a ne osobno uživanje, u potpunosti je besmisleno. Trend uvijek odaberite zbog sebe, a ne zbog drugih.

Dobro razmislite o bojama, materijalima i ambijentu u kome se osjecate ugodno i opušteno. Bez obzira na trendovske smjernice, odaberite elemente opreme interijera koji su u skladu s vašom osobnošcu i stvarnim željama. Zapamtite – rustikalna kuhinja može biti opremljena i organizirana u skladu s trendovskim koncepcijama stanovanja, kao što i trendovski materijali i boje mogu biti primijenjeni u npr. stilskim izvedbama, koje možda nisu dio aktualno trenda.

Trendovi nas uvijek vode naprijed, stvaraju nove mogucnosti oblikovanja i prostornog izražavanja, ali primjenom bilo kojeg od njih, ostanite dosljedni sebi kako biste u prostoru mogli istinski uživati! (Monika Galovic Dumendžic, arhitektica)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter