Trendovi u industriji ambalaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc krizi više od 160 gospodarstvenika okupilo se na ovogodišnjem, sedmom po redu, festivalu ambalaže FEST.A. CROPAK, koji se održava se u rovinjskom hotelu Park.

FEST.A CROPAK je središnji dogadaj u ambalažnoj industriji Hrvatske i regije, a namijenjen je korisnicima i proizvodacima ambalaže, dizajnerima, tiskarima te svima koji su na bilo koji nacin vezani uz ambalažu.

Ovogodišnji partner festivala, koji organizira Institut za ambalažu i tiskarstvo tvrtke Tectus iz Zagreba te strucni casopisi Amblaža i REGprint, je kanfanarska tvrtka Istragrafika, kao vodeci hrvatski proizvodac i izvoznik komercijalne ambalaže.

Festival je otvorila Drena Milijevic, predsjednica Instituta za ambalažu i tiskarstvo koja je naglasila da se gospodarska kriza odrazila i na sve segmente u proizvodnji ambalaže, ali da se unatoc tome festival uspio održati, da krizu valja gledati i kao nešto pozitivno, odnosno u njoj pronaci i priliku za nešto novo i originalno.

Uvodno predavanje o stanju u ambalažnim industrijama u Hrvatskoj i svjetskim trendovima održao je Enis Kancelir, direktor Istragfrafike i predsjednik Zajednice ambalažera Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji je takoder kazao da se u svim segmentima ambalaže, odnosno materijalima od kojih se ona proizvodi bilježi pad, a jedino se u proizvodnji ambalaže od metala bilježi rast.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala su trendovi u ambalažnoj industriji, a predavaci su svjetski strucnjaci na tom podrucju. O ambalaži kao brandu govorio poznati dizajner Boris Ljubicic, a o razvoju, proizvodnji i j upotrebi ambalaže, te ostalim strucnim temama vezanih uz to Thomas Polster, Michael Pitzl Bruno Birgmajer) te Zoran Gošek.

U sklopu manifestacije dodijelit ce se nagrade za najbolju ambalažu CROPAK 2010. na hrvatskom tržištu, a prvi put i za najbolju ambalažu na tržištu regije REGPAK 2010, a u koju su, osim Hrvatske, ukljucene Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija, i Slovenija.

Prije manifestacije studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveucilišta u Rijeci, Umjetnicke akademije Sveucilišta u Splitu i Grafickog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu sudjelovali su na kreativnoj radionici koju je sponzorirala Atlantic Grupa iz Zagreba.

Omišljavali su dizajn i redizajn njihove linije aftershavea Ralon. Clanovi strucnog ocjenjivackog suda ocijenili su 26 studentskih radova te izabrali šest za nagradu CROPAK 2010 u kategoriji studentskog dizajna koji su izloženi u sklopu manifestacije.


Podijeli: Facebook Twiter