Trend - cipka!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao djevojcica mislila sam da je cipka tako nevina i carobna, uvjerena da je nose princeze u bajkama. Kao tinejdžerica goticarka (danas bih sigurno bila emosica) cipka je bila neizostavni dio outfita i smatrala sam da je ona tako cool i misticna.

Sada, kao eto odrasla, mislim da je cipka sve to - i carobna i cool i misticna i zavodljiva, ali istovremeno tako romanticna i totalno šik. A modni znalci porucuju da je ona ove sezone odvažna, teatralna, elegantna i modni imperativ za sve one koji uživaju u eksperimentiranju trendovima.



Kolikogod mislili da je moda površna, trendovi nastaju sa odredenom svrhom, oni su antipod realnosti, zato nam je moda i potrebna. I u trenutku kada u svijetu vlada scenarij kao iz nekog apokalipticnog filma katastrofe, moda je u funkciji stilskog analgetika, koji sve to smiruje, uljepšava i barem prividno umanjuje bol kada je koristimo.

Dakle, ako u pravom svijetu nema više romantike, onda je baš u modi romantika koja definitivno dominira ovosezonskim trendovima. Cipka je istovremeno senzualna, ali i seksi i romanticno viktorijanska što i govori njezina povijest jer se od 16. stoljeca on nje izradivala prije svega odjeca namijenjena bogatašima, no srecom, razvojem modne industrije postala je dostupna i onima tanjeg novcanika.



Rezervirana za privatnost spavace sobe i otkrivena samo onima kojima želimo podariti njenu nježnost, sada se cipka prebacila na sve - od poluprozirnih bluza i lingerie hlacica, pa sve do cipela i bocica parfema koji je cipku iz burleske i Dite Von Tees u caši šampanjca konacno namijenio i obicnim ženama željnim romantike.

Upravo tim tragom velika modna imena predlažu cipku kao modni detalj u dnevnim i vecernjim kombinacijama. Osim standardne crne, u modi je tako nevina i andeosko bijela, ali i elegantna bež boja pijeska i topla nježna starinsko pudrasto roza.



No, cipka je delikatna kao i njezina tekstura, te s njom treba pažljivo, nježno i oprezno, jer svako njezino pretjerivanje stvara kontraefekt i princezu pretvara u barsku damu. Stoga je cipka najpoželjnija kao detalj, jer je od glave do pete zahtjevna i stilski nepoželjna. (Sjetimo se glumice Scarlett Johannson u vinskocrvenoj dugackoj i pripijenoj D&G haljini, koja je na crvenom tepihu proglašena kao totalni promašaj, dok se kraljica stila Madonna modno osramotila u cipkastoj kreaciji na Vanity fair partyju održanom nakon dodjele Oscara).

To znaci da s cipkom treba s mjerom te je odabrati kao jedan odjevni predmet. Primjerice, ako su carape cipkaste neka je ostatak bez cipke. Cipkasta može biti košulja sa klasicnim muškim hlacama širokih nogavica. Cipkasta bijela haljinica ili topic u kombinaciji s trapericama zaokružit ce izgled romanticne djevojke iz susjedstva, a ona može biti i fantasticna eklekticna urbana kombinacija kada se poigrava s cargo hlacama.



Ma cipka je taj potrebni modni cip koji svi moraju imati, cak i one koje se cipke boje. Dovoljan je samo jedan detalj u vidu male aplikacije, možda manžeta ili pak starinske kragnice kakve su i naše bake plele ili mali centrin koji ce se s televizije prebaciti na raskošnu ogrlicu. Dobrodošlo nam vrijeme nježnosti.


Podijeli: Facebook Twiter